Područna škola PODRAVSKE SESVETE

Adresa: -Trg kralja Tomislava bb, 48 363 Podravske Sesvete      tel./fax: (048) 819 464,  819 323
http://www.podravske-sesvete.hr/skola
 

NAJNOVIJE  VIJESTI  2006.

Magdalena Ploskonka
1995.-2006.

Posljednji pozdrav, tvoji prijatelji,đaci i djelatnici PŠ Podravske Sesvete!                    12.12.2006.

Sveti Nikola!
Konačno je došla i srijeda, 6. prosinca. Dan koji najviše volimo. Toga dana sveti Nikola dolazi s velikom torbom u našu školu i donosi svim učenicima I.-IV. razreda darove, kako je tko zaslužio. U velikoj sali imali smo priredbu, pjevali smo i plesali i držali se svi podalje od Krampusa. A nakon podjele darova gurnuli smo glavu u vrećicu, da vidimo što se to unutra krije. Bilo je svega.
Sredstva za kupnju darova osigurala je Općina Podravske Sesvete u visini od 100 kn po svakom djetetu od navršene 1. godine života pa do 4. razreda. Hvala Općini!

Što  o nama pišu američke novine?!
                                                  Thank you all you have done for us!
Here is a link to the Ky Enquirer article about our visit.  This is the online version; we will send the actual newspaper to you. Hope you all are well!  We think of you all the time! With love from USA,       Renae and Dorothy !!!

Ovdje možete  pročitati cijeli članak:
http://news.nky.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/AB/20061021/NEWS0102/610210405
U Galeriji ILCroate

Posjet Galeriji
             Ivana Lackovića Croate

Učitelji društvene grupe predmeta naše škole posjetili su 25. 10. 2006. Galeriju ILC u Batinskama. Nakon razgledanja izložbe učiteljica likovne kulture Iva Šklebar prikazala je život i rad ovog istaknutog likovnog umjetnika, predstavnika hrvatske naive, kolekcionara i bibliografa. Zatim smo pogledali intervju s Croatom, koji je 1988. godine, upravo u Galeriji koju smo posjetili, snimio Stjepan Jagić, također djelatnik naše škole.

Pokojni Croata bio je veliki optimist i čovjek vedra duha te radoholičar. Na kraju je prof. Marija Šipek pročitala pjesmu U spomen ILC koju je Ovom lijepom, ali tužnom pjesmom oprostili smo se od našeg dragog Croate uoči Svih svetih 2006. godine. "Ivane Lackoviću Croata, hvala vam što smo živjeli u vašem vremenu!".                                                       ZPH

Galovićeve jeseni
      U četvrtak, 19. listopada 2006. godine okupili smo se u Društvenom domu u Starigradu kraj Koprivnice. Stigli su brojni učenici osnovnih i srednjih škola sa svojim mentorima kako bismo se svi zajedno prisjetili Frana Galovića, našeg poznatog podravskog pjesnika. U 15,30 sati skupina učenika i učitelja položila je vijenac ispred pjesnikove kuće njemu u spomen. Kada su se oni vratili u dom, započeo je prigodni program. Najprije su učenici njihove osnovne škole otpjevali i odrecitirali nekoliko lijepih pjesama. Nakon toga su uslijedile naše recitacije    poznatih Galovićevih pjesama. Zatim su nagrađeni najbolji učenički literarni i likovni radovi. Nakon toga predstavljen je učenički zbornik radova "Mali Galović". Iz naše škole nagrađene su dvije učenice: Ivana Škriljak, 6.d za interpretaciju Galovićeve pjesme Pod breskvami i Petra Šanatić, 8.c za poznatu pjesmu Kostanj. I naša mentorica prof. Zdenka Posavac-Hanžek također je dobila priznanje i knjige. Poslije programa nastavili smo druženje uz ukusne tradicionalne kolače i pića te pečeno kestenje. Nakon što smo se i ove godine na prigodan način sjetili ovog svima nama dragog pjesnika te se ugodno družili i zabavili, svi smo zadovoljni krenuli svojim kućama.                                                     
Petra Šantić, 8.c             

Dani kruha
      Učenici i učitelji naše škole obilježili su Dan kruha prigodnim programom  u četvrtak 12. listopada ove godine. Gotovo svaki učenik donio je toga dana u školu kolače, kruh ili jesenje
 plodove koje je na kraju programa svećenik blagoslovio. U prigodnom programu nastupila je dramska skupina i zbor naše škole. Nakon programa i blagoslova učenici i učitelji blagovali su sve što je bilo na stolovima, ali nismo zaboravili stare, nemoćne i usamljene ljude iz našega sela kojima smo odnijeli kolače da se i oni zaslade. Srdačno su nam zahvalili.              
Ivana Škriljak, 6.d

6. listopada - Popločene stepenice na ulazu u našu školsku zgradu. Svakim danom naša
                          školska zgrada  postaje sve ljepša.

 Povodom Svjetskog dana učitelja 5. listopada učenici i učitelji naše škole posjetili su Muzej za umjetnost i obrt gdje su vidjeli opsežan stalni postav muzeja, ali i futurističku izložbu gospodina Ivice Propadala. Mnogo toga smo vidjeli i naučili u tom muzeju.
   Nakon toga gledali smo izuzetnu kazališnu predstavu - Hasanaginica u HNK-u u režiji poznatog glumca i redatelja Mustafe Nadarevića koji je ujedno bio i glavni glumac (Hasanaga) dok je Hasanaginicu sjajno odigrala glumica Alma Prica. Osim njih dvoje bilo je tu još mnogo poznatih i izvrsnih glumaca kao što su: Leona Paraminski, Milan Pleština, Siniša Popović, Marija Kohn, Vanja Drach, Ivan Brkić te Ivo Gregurević koji se najviše svidio svojom glumom našim učenicima.
   Svi smo bili oduševljeni ovom predstavom. Vratili smo se kući kasno, umorni i pospani, ali duhovno bogatiji i sretniji zbog svega što smo vidjeli, čuli i doživjeli u našem glavnom gradu. 
                                                                                                                                 ZPH

              NAKON  TOČNO  100 GODINA  U  RODNOM  SELU  SVOG  OCA
Bili smo oduševljeni viješću da 28. rujna u naše mjesto dolazi profesorica Jennifer Renae Roa iz Hebrona, Kentucky, USA. Došla je u pratnji svoje bake Dorothy i njenog brata Maelvina koji su dvoje od ukupno troje djece Ivana Haluseka koji je 1906. godine doplovio u SAD iz rodnih Podravskih Sesveta u dobi od 24 godine.
Dopisivanjem s mr. Vladom Halusekom koji je u rodu s Jennifer i njenom obitelji te gosp. Stjepanom Jagićem i učiteljicom engleskog jezika Renatom Bratanović Palaić i njenim učenicima puno je doznala o našim Sesvetama. Baka i njen brat odlučili su posjetiti domovinu svog oca, a mr. Halusek ih je primio u svoj dom. Bili su oduševljeni srdačnošću, gostoprimstvom obitelji Halusek i toplinom naših mještana, a naročito ukusnom, domaćom hranom koju su jako hvalili. Vidjeli su zavičajnu zbirku Josipa Cugovčana. Zadivljeni su činjenicom da ima izloške stare i po nekoliko tisuća godina te to usporedila i sa starošću Amerike (ponovo otkrivene pred petstotinjak godina). Posjetili su gosp. župnika i kod njega dobili na uvid dokumente u kojima su zapisani podaci o njihovom ocu i odlasku u Ameriku. Prošetali su i do mjesnog groblja te posjetili grobove predaka. Saznali su da im je otac bio iz Mekiša, a da je na mjestu nekadašnje kuće sada je oranica.
   Najljepše nam je bilo kada su posjetili našu školu. Učenici su bili oduševljeni što čuju pravi izvorni američki engleski. Pripremili su pano dobrodošlice za Renae. Pitali su je o mladima i životu u Americi, a ona im je s veseljem odgovarala i darivala ih majicama, kalkulatorima i penkalama sa natpisom njene škole. Puno smo razgovarali o uvjetima u školama i uspoređivali naše i američko školstvo koje odavno radi po načelima vrlo sličnim našem HNOS-u. O materijalnim uvjetima ne treba ni pisati. Dovoljno je reći da učenici dolaze s laptopima(prijenosno računalo) na sat,   a u školi imaju u svakoj učionici nekoliko računala za učenike i jednog za učitelja sa priključkom na Internet. Obećali smo da ćemo i dalje nastaviti tradiciju dopisivanja sa njenim učenicima.
   Posjetili su i Plitvička jezera i druge prirodne i kulturne znamenitosti. Bili su zapanjeni i očarani ljepotama Hrvatske. Čvrsto su odlučili  da će ponovno doći i da će posjećivanje Hrvatske biti njihova obiteljska tradicija kako bi njihova djeca znala da imaju korijenje u dalekoj i predivnoj Hrvatskoj.

Zajednički snimak u razredu!

On 29th of September we had the most interesting visit in our school. Real American professor Mrs. Jennifer Renae Roa came all the way from Hebron, Kentucky,USA to our little village. We were so happy and excited that children could even hardly

speak to her. She was very warm and little by little we made a good connection. Children wanted to know about life in the USA and differences  between our and their schools. We promissed to keep in touch by writin e-mails to her and her students. We have already written about 20 letters but we´reposting it soon. We want to thank her for all the presents she brought to our kids.  
                                                  
HOPE TO SEE HER AGAIN IN SESVETE!!!

Učenici pozorno slušaju glavnu urednicu Modre laste.

     U petak 29. rujna o.g. u 19,00 sati našu školu posjetila je gospođa Željka Horvat-Vukelja, glavna urednica Modre laste i održala zanimljivo      predavanje uz zorno predočivanje uređivanja časopisa za djecu - učenicima od
V.-VIII. razreda, a sve u skladu sa HNOS-om. Učenici su pozorno slušali i pitali sve što ih je zanimalo,ali i odgovarali na pitanja te zato bili

nagrađeni prigodnim nagradama. Na kraju joj je jedna učenica u ime svih nazočnih zahvalila na svemu i uručila cvijeće za ovaj srdačan i zanimljiv susret.            PHZ

16.-19.9.2006. Dani Općine Podravske Sesvete
I učenici naše škole dali su svoj doprinos proslavi dana naše Općine. Učenici I.-IV. razreda zajedno sa svojim učiteljicama  posjetili su izložbu slika, skulptura i fotografija sesvečkih umjetnika i "Kloštranske palete", a u velikoj sali najprije je nastupio zbor naše škole a zatim su naši najbolji učenici i učitelji dobili zaslužena priznanja.

14.9.2006.  -  umro je naš učitelj  Branko Pecek (rođ.1956.)
Bio je dugogodišnji radnik PŠ Podravske Sesvete te je dao veliki doprinos u razvoju zanimanja i ljubavi prema  svim vrstama  sportova među našim učenicima. Bio je uvijek nasmijan, veseo, šarmantan, spreman ispričati dobru šalu. Svi smo ga voljeli i njegov lik ostat će nam uvijek u sjećanju.

Ove školske godine učitelji i učenici u našoj školi će raditi po novim nastavnim planovima i programima odnosno HNOS-u. Nadamo se da neće biti većih problema. Sretno svima!!!

Stavljanje PVC čepova na stolice i klupe.

- Nova školska godina 2006./07. počinje u ponedjeljak 4. rujna 2006.
 kada će svi učenici dobiti besplatno nove udžbenike. Školska kuhinja počinje također s radom u ponedjeljak.
    Naravno sve je ovo besplatno zahvaljujući Općini Podravske Sesvete.
- Čekaju vas novi parketi, nova ulazna vrata te okrečeni hodnici i ostale prostorije, kao i uređeni
stolci i klupe.

14.6. - Završila još jedna školska godina. VIII.c razredu želimo mnogo uspjeha  pri upisu
           u srednje škole a ostalima ugodne ljetne praznike

Vis 11.-14. svibnja 2006. - Naši fizičari osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju.                                                                                                       Više o tome...

5.5.2006. - Od danas u našoj školi radi prvi magistar, a to je dosadašnji prof. fizike i matematike
                  Vlado Halusek.

    U petak 28. travnja 2006. godine našu je školu posjetila poznata književnica Silvija Šesto Stipaničić (rođ. 1962. u Zagrebu) koja piše i objavljuje od svojih srednjoškolskih dana, i to poeziju, prozu, dramske tekstove, kao i tekstove za radijske i TV-reklame. Dosad je objavila zbirku poezije Krizanteme, roman za mlade Vanda te teen roman Debela, koji je dobio 1. nagradu Ivana Brlić – Mažuranić, ali je i oduševio naše učenice koje su ga već pročitale, kao i dječji SF roman Zezomljani. Književnica ima u pripremi još  nekoliko rukopisa  kao  npr. Dani  plavih  djevica,

priče Gdje je naslov i Ester i bageri te zbirku pjesama Kao katedrala. Iako je majka troje djece, ipak nađe vremena i snage za pisanje. Oduševila je naše učenike svojim toplim i srdačnim nastupom i zato će oni ovaj susret još dugo, dugo pamtiti.

21. travnja 2006. - EKO-FOTKA - Ponovo najbolji!!!
 -
Već 3. godinu zaredom naša škola je proglašena najuspješnijom ...        
Više o tome...

10.4. - TV u našoj školi
     
Naša  razrednica Zdenka Posavac-Hanžek i  neke učenice iz našeg (V.d) razreda  gledale su  TV-emisiju "Navrh jezika"  u kojoj su vidjele HTV-ov  nagradni  natječaj VOLIM HRVATSKI. Najuspješniji jezični ekolozi bit će nagrađeni dvodnevnim izletom u Istru i na otok Krk i  prigodnim nagradama. Zbog primamljivih  nagrada  svi  zajedno  smo odlučili  sudjelovati na navedenom natječaju.  Obilazili  smo s razrednicom  sve trgovine u širem centru našega sela, uočavali različite pogreške, predlagali pravilna rješenja, sve snimili, pismeno obrazložili i poslali na HTV-ov natječaj. Nismo dugo čekali, a  onda  smo pročitali u "Modroj lasti" da je naša škola (tj. naša razredna zajednica) ušla u uži izbor od šest najboljih škola u Hrvatskoj  (od 72 škole koje su snimile sveukupno 2500 naziva trgovina!).
       Za dva dana razrednica nas je obavijestila da će doći  TV-ekipa  i snimiti  nas. Bili smo jako sretni i s nestrpljenjem smo dočekali ponedjeljak. Stigli su u deset sati  10. travnja. Taj dan ćemo pamtiti jer bili smo ispred kamera  Hrvatske televizije i  zato smo ponosni. Najprije su nas snimali u učionici  kako razgovaramo o nepravilnostima u  izražavanju pojedinaca u raznim medijima, a zatim izvan škole i  ispred svake trgovine  čiji naziv smo komentirali, bio dobar ili loš, odnosno nepravilan. Na kraju smo im poželjeli sretan put, pozdravili se s njima i  zahvalili im na suradnji. Zanima nas hoćemo li osvojiti koju nagradu ili, možda, čak dvodnevni izlet?! Ako i ne bude nagrada, važno je sudjelovati i usput nešto naučiti zbog ljubavi prema  hrvatskom jeziku.
                                                                   
Martina Tudić i   Božana  Lončarević, V. d     

5.4.2006. - Učenice  Margaret Ružman, 8.c  i  Martina Derežić, 7.c   pozvane su na  otok Vis u
                  vremenu od 11.-14.svibnja na javno izlaganje svog eksperimentalnog rada iz fizike pod
                  naslovom "Kemijska i fizikalna promjena", zajedno sa svojim mentorom prof. Vladom
                  Halusekom.

      25.3.2006.  

     Učenice  naše  škole  Elizabet Gašparov, Sandra Pavlović i Valentina Šokec sudjelovale su zajedno sa svojom profesoricom Zdenkom P. Hanžek na
38. Susretu "Preradovićev rođendan" u Grabrovnici.
    Gost susreta bio je poznati hrvatski književnik Dragutin Tadijanović kojemu ni 100 godina
na leđima nije smetalo da dođe na ovu
svečanost pisane riječi i svojom vedrinom
razgali srca svih prisutnih.

 

Saznali smo nešto više o ljepotama
           Južnoafričke Republike

   23. ožujka 2006
. godine naši učenici su prisustvovali predavanju gospodina Marinka Ivaniševića,  koje je održano u velikoj sali u 17h, u sklopu gradiva iz zemljopisa 5.-8. razreda.  Gospodin Ivanišević nam je pričao o svom devetnaestodnevnom boravku u Južnoafričkoj Republici pokazujući nam

pri tome slike i filmove koje je tom prilikom snimio. Saznali smo mnogo toga o domorocima, doseljenicima, turizmu i životu ljudi crne boje kože. Vidjeli smo slike  gradova, prašuma, životinja, biljaka… Mene su najviše impresionirali statistički podaci, kao npr.: u glavnom gradu živi sedam milijuna ljudi, 35% ruda u svijetu izvezeno je iz Južnoafričke Republike, tamo se nalazi prašuma veća nego u Americi, u Južnoafričkoj Republici su najjeftinije cijene električne energije na svijetu, uz autocestu ( ''cesta cvijeća''  koja  je duga 39 km ) posađeno je cvijeće.  Bilo je to vrlo poučno predavanje o jednoj divnoj i bogatoj državi.                                  Petra Šerbeđija, VIII.c

16.3.2006. Učenica Valentina Šokec osvaja prvo mjesto na županijskom natjecanju iz zemljopisa,
                  a njezin literarni rad "Doprinos moje stare domovine boljitku Europe"
                 izabran je za nacionalno natjecanje Europa u školi 2006.
       Više o  tome...               

          Kazalište "Palčić"(voditeljica Marija Derežić-rođena u Podravskim Sesvetama) te glumac Boris Miholjević sa svojom predstavom "Pinocchio" bili su naši gosti u petak 3. ožujka 2006.
Izvanredna lutkarska predstava, gdje je Boris već nakon prvih riječi, uspostavio most uzajamne simpatije i ljubavi između glumca i publike. Učenici su zajedno s glumcem-pripovjedačem u ulozi Gepetta zajedno sudjelovali u događanjima ove priče, a na pitanje: "Biste li to opet gledali?" učenici su jednoglasno, kroz uzdah odgovorili:
"Svaki dan".

Fašnik
 U utorak, 28. veljače 2006. godine proslavili smo fašnik. To je dan kada se ljudi i djeca maskiraju u druge likove i prekrivaju svoje pravo lice, ali bilo je nešto još zabavnije zbog čega i ovo pišem. Naš V.d razred pripremio je za taj dan prigodni program u kojem smo pjevali, plesali, glumili i recitirali. Gledateljima se najviše svidio naš prigodni igrokaz. U njemu je glumilo i plesalo nas nekoliko djevojaka iz moga razreda. Nakon programa sva djeca koja su bila maskirana, čak i ona koja nisu bila maskirana, šetala su do centra sela, a ispred zgrade Općine Podravske Sesvete dočekao nas je pun stol kolača, bombona i ostalih slastica u kojima smo uživali. Toga dana već smo jeli krafne i pili čaj. Kada smo se vratili u salu, svi maskirani učenici su se predstavili. Neki su pjevali i plesali, a neki su pripremili čak i kratki igrokaz.. Nakon svega slijedio je ples pod maskama. Odlično smo se zabavljali. Svirali su nam dečki iz VIII. c razreda. Nakon plesa pod maskama svi smo sretni otišli kući. Tako je završio još jedan veseli fašnik.                                      Adriana Rusan, V.d 

      Kao i svake godine, s velikim nestrpljenjem dočekali smo to jutro 14. veljače jer bilo je Valentinovo – dan zaljubljenih.U školi je bilo jako uzbudljivo pisati ljubavna pisamca i ubacivati ih u posebno ukrašenu kutiju za tu prigodu. Nakon trećeg sata neki naši neumorni dečki raznosili su žurno ljubavne poruke trčeći školskim stubama gore – dolje. Imali su pune ruke posla cijelo prijepodne u školi. Tog istog dana, točno u podne, započeo je naš prigodni program za Valentinovo u Velikoj sali kraj škole. S toplinom u srcu, ali i treperenjem i zanosom u glasu, mi smo recitirali, pjevali, glumili i plesali.   Na kraju programa dobili smo veliki i zasluženi pljesak. Bili smo svi sretni i zadovoljni, a osobito mi, učenici VII.c razreda koji smo pripremili ovaj prigodni program uz pomoć učiteljice Zdenke. Nakon toga sve nas je zabavila skupina mladića iz VIII.c razreda koji sviraju i pjevaju u vokalno-instrumentalnom sastavu '' Trag ''. Svi učenici od prvog do osmog razreda razdragano su pjevali, plesali i družili se. Mnogi će pamtiti ovo Valentinovo kao najljepši dan. Svi smo sa smiješkom na licu otišli svojim kućama.                                                                                        Sandra Pavlović VI.c

Učenice naše škole  sudjelovale su na Međuopćinskom susretu LIDRANO 2006. održanom 10. veljače o.g. u Osnovnoj školi
prof. Franje Viktora Šignjara u Virju s početkom u 10 sati. Mentorica im je bila
Zdenka Posavac – Hanžek, prof.
 Bile su to ove učenice:
Sandra Pavlović, VII.c
- literarni rad - Gluma:  najljepši posao na svijetu
Marina Kolar, VI.c - novinarski rad – reportaža: Čini se da svi putovi vode u Rim, zatim dvije učenice koje su kazivale poeziju: Petra Šantić, VII.c ( Kostanj – Fran Galović ) i Petra Šerbeđija

( Khevenhiller – Miroslav Krleža ). Sve su djevojke bile jako dobre, ali nažalost, ne mogu sve ići na Županijski LIDRANO u Križevce kamo ide Marina Kolar sa svojom reportažom o putovanju u Rim.

      U  srijedu 8. veljače 2006. godine  četiri  učenice  VII. c  razreda: Petra  Šantić, Sandra Milinović,  Sandra Pavlović i  ja  uz mentorstvo  č.s. Karmen Hajdinjak sudjelovale smo na Vjeronaučnoj olimpijadi  u Rasinji na temu „S velikim Ivanom Pavlom II. kroz XX. stoljeće“ u spomen na  omiljenog pokojnoga  papu. Zadovoljne s osvojenim petim mjestom vratile smo se unaše selo.                   Martina  Derežić, VII.c                                                                        

5.2.

U nedjelju je Dječji zbor
Područne škole Podravske Sesvete sudjelovao na Festivalu duhovne pjesme "Stepinčeve note" u Koprivnici. Naši mali pjevači nastupili su s pjesmama:
"Ti si Kriste naša radost" i
"S Kristom ići želimo".

  2.2.

Zahvaljujući Općini Podravske Sesvete zbornica naše škole dobila je novi izgled - mnogo  ljepši nego do sada.
A razlog za to je novi namještaj:
stol za računalo, zbornički stol sa kožnim
foteljama, višedijelni zidni ormar za dnevnike, potrebnu literaturu i knjige za učitelje te velike zidne panoe gdje će naši učenici izlagati svoje likovne radove,
pisane umotvorine i ostale zanimljivosti.

23.1.
Sudjelovali smo na takmičenju iz matematike u našoj Matičnoj školi u
Kloštru Podravskom.
Evo imena tih junaka:
4. razred: Viktorija Britvić, Ivan   
               
Derežić,
Helena Jušta
5. razred: Anton Ružman
7. razred:
Sandra Milinović, Martina
               Derežić,
Petra Šantić
8. razred:
Petra Šerbeđija, Alen Derežić,
               Margaret Ružman
 

________________________________
Computer design and copyright ©1998. -2009. Stjepan Jagić