neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

Sesvečki običaji vezani uz  Korizmu

 

 Korizma ili četrdesetnica (lat. quadragesima) dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Pokora traje 40 dana, ali korizma zbog raznih prilagodbi danas traje punih 44 - 46 dana.
S Pepelnicom, koja je uvijek u srijedu poslije Fašenka, započinje korizmeno vrijeme, četrdesetodnevna priprema za Uskrs. To je vrijeme posta, odnosno odricanje od mesa, masne hrane, pjesme, zabave, veselja i svadba.
 
Pepelnica je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta. Na blagdan Pepelnice, svećenik posipa kršćane pepelom uz riječi: „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.“ (lat: Memento homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris) ili „Obratite se i vjerujte Evanđelju!“ Post na Pepelnicu i Veliki petak, odnosi se na katolike od navršene 18. do započete 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina. Pepeo je poziv kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom.

Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma.

Križni put u Župnoj crkvi Svih svetih u Podravskim Sesvetama  

Korizma broji šest korizmenih nedjelja, a u liturgijskoj tradiciji hrvatskog naroda svaka korizmena nedjelja ima svoje ime:
1. Čista – jer dolazi odmah iza Čiste srijede (Pepelnice). 2. Pačista – ili pračista, odnosno još čišća od prve koja se naziva Čista 3. Bezimena – jer joj se nije davalo ime iz poštovanja prema korizmi, prema muci Isusovoj  4. Sredoposna – jer je na polovici korizmenog posta. 5. Gluha – jer se te nedjelje pjevalo bez pratnje orgulja, pokrivale bi    se slike i kipovi u crkvi, zastirali bi se križevi kako bi crkveni prostor izgledao što jednostavnije, a sve poradi veličine svetih  dana koji se bliže: muke, smrti i uskrsnuća Gospodinova. 
6. Cvjetnica ili Cvjetna nedjelja – liturgija Cvjetnice obilježena je čitanjem ili pjevanjem muke, a naziv je dobila zbog procesije s  grančicama u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, kada ga je puk   dočekao poklicima /Hosana Davidovu Sinu, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje/.
 
Kroz čitavu korizmu specifična je pobožnost Križnoga puta koja se počela provoditi u Jeruzalemu u 14. stoljeću, kada se uobičajilo ophođenje mjesta kojima je Isus prošao noseći križ.
Korizma završava pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom, postom, slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. Odrasli pripadnici za krštenje, katekumeni imaju u korizmi završne pripreme za svoje krštenje u uskrsnoj noći. U korizmi, kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi, da pomireni s Bogom i ljudima radosnije mogu slaviti Uskrs. Značajka misnih nedjeljnih slavlja kroz korizmu je ljubičasta boja liturgijske odjeće.
 
Vrhunac korizme je Veliki tjedan koji nosi naziv po velikim danima: na Veliki četvrtak kršćani se prisjećaju Posljednje večere, a na Veliki petak Isusove muke i smrti. Na Veliki četvrtak su se vezala crkvena zvona, ali ostao je taj običaj da se ona ne oglašavaju do noći Velike subote kada se proslavlja Isusovo uskrsnuće. U noći Velike subote palili su se krijesovi, tzv. vuzmenke.

 

  VAŽNIJE  VJERSKE  SVETKOVINE  I  OBIČAJI 
       
vezani uz njih u Podravskim Sesvetama

  Znanstveno-istraživački  radovi s tematikom iz Podravskih Sesveta

______________________________________________________________________________________________________