neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    CB   FELJTONI    PS WiFi

Udruge i društva          Sesvečki umjetnici          Kiparski EKO-vrt          Ferdo Rusan          Glazbena baština kajkavskoga kraja          Radio stanica Podravske Sesvete

 
/ Najnovije vijesti 2023.
 

Stanje duša (lat. Status animarum) - neslužbeni podaci
 Župe Podravske Sesvete na dan  31.12.2023. za 2023.  godinu

Kršteni Vjenčani Umrli Prva pričest Sveta Potvrda
15 (9M + 6Ž)
 
5 pari
(7 pari izvan PS)
23
(14M + 9Ž)
18
(9M + 9Ž)
16
(11M + 5Ž)

Broj stanovnika 2021. godine prema konačnim rezultatima popisa: 1446

 

06.12.2023.

Sveti Nikola je danas bio jako vrijedan.


Imao je pune ruke posla. Najprije je prije podne posjetio mališane iz sesvečkog dječjeg vrtića, podijelio im darove i družio se s njima. A već poslijepodne bio je u Velikoj sali kako bi i druge mališane darivao i obradovao.
Djeca su ga dočekala s prigodnim pjesmama i velikom radoznalošću i iščekivanjima. Bio je to za djecu veliki i uzbudljiv doživljaj koji će im ostati dugo u sjećanju.  Darove je za svu djecu od 1 godine starosti pa do 4. razreda OŠ osigurala Općina Podravske Sesvete.

02.12.2023.
Sesvečki vjernici noćas su upalili prvu od četiri svijeće u adventskom vijencu u parku ispred župne crkve Svih Svetih.

To je svijeća postilica ili prorokova svijeća, a simbolizira nadu i iščekivanje. Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent.Kratku liturgiju predvodio je župnik sesvečki Mario Rukelj uz prisustvo uz prisustvo predstavnika Vatrogasne zajednice Podravske Sesvete, HFD Sesvećice, Stočarske udruge Podravske Sesvete te svih ostalih pobožnih Sesvečana koji su svojim, molitvama, mislima i dobrim željama izrazili svoju duboku svjesnost i nutarnje sabranje. U vremenu došašća, koje je milosno, bogomdano vrijeme duhovne priprave za Božić, pozvani smo na obraćenje srca i uma.

12.11.2023.
Igrači NK Drave završili su jesenjski
dio natjecanja u 2. županijskoj ligi
Kc-Kž na odličnom 6. mjestu.

 Uz malo sreče mogli su biti i 4. što je za novopridošlu momčad iz 3. lige veliki uspjeh. Evo par zanimljivih podataka. Ove polusezone trener Tenjeri koristio je  23 igrača, uključujući i samog sebe. Svih 13 nastupa imaju samo Marko Živko i kapetan Josip Šokec, koji ima i najveću minutažu. Ukupno je na terenu proveo 1086 minuta, iza njega su Marin Palaić (1063) te Kruno Matočec (1005). Ta dvojica su i rekorderi po broju žutih (4).

01.11.2023.
Imendan Podravskih Sesveta
Blagdan Svih Svetih

Podravske Sesvete su staro naselje. I premda se nalaze po strani prometnih putova, stisnuto u jednom nezapaženom kutu Podravine, imaju svoju povijest i svoje određeno povijesno i kulturno značenje.  Ime pokazuje da je to mjesto - povezano s kršćanskim blagdanom Svih Svetih. I danas u tome selu je Župna crkva posvećena u čast Svih Svetih, pa se po toj svetkovini - Sesvete - prozvalo i samo naselje. Sada se uz Sesvete dodaje i ono Podravske, da se tako označi kako se to mjesto nalazi u Podravini i istakne razlika između drugih mjesta u RH koje se pišu samo Sesvete.

20.08. - 19.09.2023. - Dani Općine Podravske Sesvete

Sesvečani i brojni posjetioci u gotovo mjesec dana mogli su uživati u brojnim sportskim, muzičkim i kulinarskim aktivnostima. Tu je Turnir u beli, vožnja kočijom kroz Podravske Sesvete, a djeca mogu uživati u starim narodnim športovima, napuhancima i dječjoj predstavi. Od kulinarskih specijaliteta tu je natjecanju u kuhanju gulaša te besplatna degustacija Podravske janjetine i lepinje. Od muzičkih poslastica tu je Opijum band i Dragan Vlajinić, a u pola deset navečer je koncert Grupe Vigor. Lovci su imali svoje natjecanje u gađanju glinenih golubova, a na Dragancima je održan teniski turnir te biciklijada popd nazivom "Plameni sesvečki kotači". U utorak 19. rujna Održana je svečana misa u Župnoj crkvi svih svetih, a u 11,00 sati bila je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podravske Sesvete. O svakom tom događaju možete detaljnije vidjeti i pročitati na poveznicama dolje.

Turnir u beli Sesvečki janjci
Gulaš na 17. načina Vatrogasna vježba
Događanja 2. rujna 2023. Nastup grupe Vigor
Natjecanje u starim sportovima Draganci Open 2023.
"Sesvečki plameni kotači" LU Jelen - Gađanje glinenih golubova
Svečana Misa Svečana sjednica Općinskog vijeća

11.08.2023. - Rijeka Drava, vodostaj viši nego 2014.

Voda se mjestimično prelila preko prvog nasipa i potopila jedan dio oranica. Međutim drugi viši nasip je dovoljno čvrst i voda preko njega ne može proći. Voda kanala Rog-Strug je zbog visokog vodostaja Drave naglo porasla i počela teći u suprotnom smjeru. Na jednom nižem dijelu nasipa kanala vatrogasci su postavili vreće s pijeskom. Bez obzira što je nivo vode za nekoliko cm viši od onog iz 2014. Sesvečani nemaju većih problema s poplavama jer visoki i čvrsti nasipi izgrađeni na vrijeme poslije poplave 1972. godine, daju osjećaj sigurnosti.Dobra vijest je da je vodostaj kasno pred večer počeo polako opadati milimetar po milimetar.
                                                             Sve fotografije s rijeke Drave možete pogledati OVDJE.          

                           Antonio Cugovčan

prvi Sesvečan  na najvišem vrhu  zapadne  Europe.
U ponedjeljak, 10.7.2023., u društvu svojih 11 supenjača iz Udruge „Na putu prema gore“ iz Zagreba, naš mještanin Antonio Cugovčan popeo se na Mont Blanc(4810 metara nadmorske visine) rutom Trois Monts - jednom od težih ruta. Uspon je bio dobro organiziran i promišljen od strane stručnih vodiča, a prethodili su mu mjeseci kondicijske i tehničke pripreme. Tri dana prije uspona penjali su vrhove planinskog masiva Monte Rosa koji se nalazi u Italiji. Svrha je bila aklimatizirati tijelo na visinu iznad 4000 metara i izbjeći visinsku bolest (blagu glavobolju i vrtoglavicu, mučninu, slabost, umor…). Polazak na vrh bio je u 1:30 sati u noći iz doma Cosmiques na 3613 metara, a sam uspon trajao je nešto više od 6 sati (dolazak na vrh u 7:50h). Silazak s vrha trajao je dodanih 7 sati. „Iako nas je zadnjih 300 metara poprilično izmučilo, osjećaj kada

dođeš na vrh je neopisiv", rekao nam je Antonio Cugovčan s nadom da će se još neki Sesvečan zainteresirati za penjački sport.
                                              SVE fotografije s ovog poduhvata pogledajte OVDJE.

30.6./1.7.2023.
5. Ivanje v Sesvetam


Uz bogat kulturno-umjetnički program, paljenje Ivanjskog kresa, druženje uz tamburaše i Romski sastav trubača Braće Demirović iz Vranja, vrijeme je brzo prošlo bez obzira što je manifestacija trajala do pola noći. Posjetioci su mogli osjetiti čar izvornog, domaćeg podravskog folklora, čar veselja što su ga sa sobom donijele folklorne grupe, njihovu bezbrižnost i ljubav u svakom pogledu, plesu i pjesmi. Ali ono što smo prvi put imali prilike vidjeti i doživjeti u Podravskim Sesvetama bio je nastup kulturno umjetničkih društava hrvatskih nacionalnih manjina koje su predstavile kulturu i tradiciju svojeg kraja te tako pokazale svo bogatstvo lijepe naše.

  Ono što su pokazale folklorne udruge bilo je nezaboravno, dojmljivo, uzbudljivo i toliko nevjerojatno da je mnogobrojna publika ovacijama pozdravljala nastupe. A nastupili su:KUD „Kolo“ Nard, KUD „Hasan Mujezinović“ Cazin, Udruga žena Dinjevac, KUD Prigorje Križevci, Češka beseda Virovitica, KUD Ljiljan Rajevo Selo, KUD Petar Preradović Grabrovnica, Zajednica Mađara grada Bjelovara, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ pododbor Krnjak, Romski resursni centar Darda, KUD Mađara iz Vešende i domaćin HFD Sesvečice.Domaćin Ivanja 2023. bilo je i ove godine Hrvatsko folklorno društvo “Sesvečice” u suradnji s Općinom Podravske Sesvete, Turističkom zajednicom Dravski Peski te Vedrim radijom.
 Fotografije: 30.6.2023.                         Fotografije: 1.7.2023.                                                                           

28.5.2023.
Kolo prije kraja proljetnog dijela natjecanja u 3. županijskoj ligi KC-KŽ NK Drava Podravske Sesvete je  osvojila naslov PRVAKA, pobjedom od 7:0 protiv NK Udarnika iz Zablatja.
Sve fotografije s utakmice pogledajte OVDJE.
Time je NK Drava s 54 boda i nevjerojatnom gol razlikom +81 (95/14) osvojila prvo mjesto na tablici, bez obzira na rezultate drugih utakmica, a Matija Posavec s ukupno postignutih 39 golova je nedostižan kao prvi strijelac 3. lige a i svih ostalih KC-KŽ nogometnih liga.

Podjelu pehara 10.6.2023. pogledajte OVDJE.

U župnoj crkvi Svih svetih u Podravskim Sesvetama na blagdan Gospe Fatimske, 13.5.2023.

preč. Josip Koprek, biskupov delegat podijelio je na župnoj misi u 11 sati sakrament kršćanske punoljetnosti – Svete Potvrde našim 16 krizmanika uz prisustvo sesvečkog župnika vlč. Maria Rukelja. Svečanost je uljepšao crkveni zbor pod vodstvom čs. Karmen prigodnim pjesmama. Uz krizmanike, kumove i roditelje, crkva je bila ispunjena mnoštvom prijatelja, rodbine, vjernika i znatiželjnika.

Sve fotografije sa Svete Potvrde pogledajte OVDJE.

Sesvečki 1. svibanj 2023. - uz grah i „Cure iz Centra“

Najpoznatiji sesvečki i podravski umjetnici u pripremi jela od graha, njih 16, pokazali su danas na TRC Karauli u Mekišu svoje umijeće. Uz domaći  grah, slaninu, sušene prsne vrške i kobasice, bilo je tu i mnoštvo dodataka jelu koji su osobne tajne svakog kuhara, a jelu daju onaj profinjeni prepoznatljiv podravski okus i miris prirode. Oprema za pripremu jela bila je priča za sebe. Kotlovi svih mogućih i nemogućih vrsta, domaće drvene kuhače ručno rađene samo za ovu prigodu, pregače – svaka sa svojom porukom, te bezbroj dodatnih gledaoca savjetnika i navijača s čašom gemišta u ruci. U 17 sati bilo je proglašenje pobjednika, kojeg je odabrao tročlani stručni žiri nakon brojnih isprobavanja svakog jela na razne načine, pisanjem i računanjem proglasio pobjednikom  ekipu nevjerojatnog i gotovo nemogućeg naziva – „Sesvečke čkomeče kume“. Prve tri ekipe dobile su za nagradu pehare, priznanja i pribor za kuhanje. Nakon toga svi prisutni su se mogli i sami besplatno uvjeriti u kvalitetu pripremljenog jela uz profinjenu muzičku pratnju Cura iz Centra. Njihova tamburaška svirka nježnog izričaja i senzualnog izvođenja nikog nije ostavila ravnodušnim. Čak i slomljena srca su na trenutak zacijelila, a misli odlutale u neka duboka svemirska prostranstva, te će ova proslava 1. svibnja  mnogobrojnim posjetiteljima ostati u nezaboravnom sjećanju.
                                                                                             Sve fotografije s proslave 1. svibnja možete pogledati OVDJE!

Na IV. Vazmenu nedjelju 30.4.2023.

u Župnoj crkvi Svih svetih u Podravskim Sesvetama, 18 Prvopričesnika primilo je sakrament Prve svete pričesti, koji im je podijelio sesvečki župnik vlč. Mario Rukelj, a zajedno s njim Svetoj misi je prisustvovao i Milan Lončarić, rođeni Sesvečan – svećenik u mirovini. Svečanost je uljepšao crkveni zbor pod vodstvom čs. Karmen. Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta roditeljima, prijateljima i mnogobrojnim vjernicima.


Sve fotografije s Prve Pričesti pogledajte OVDJE!.

U subotu 15.4.2023. prije matkine nedjelje na Etno-imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama održana je 10. po redu izložba i radionica “Pisanica uspomena i prijateljstva”.

 Radionica je okupila 19 umjetnika koji su pokazali razne tradicijske tehnike ukrašavanja pisanica. Na izložbi su predstavljeni radovi 39 izlagača iz svih dijelova Hrvatske te iz 10 drugih zemalja. Manifestaciju je počela uz dvije podravske pjesme koje su za sve prisutne otpjevale članice zbora Udruge umirovljenika Podravske Sesvete. Sve ljubitelje lijepe umjetnosti, starinskog ugođaja i oslikavanja pisanica, koji su se okupili u velikom broju, pozdravio je domaćin Josip Cugovčan, a prisutnima su se obratili i Verica Rupčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, te Robert Čimin ravnatelj Muzeja grada Koprivnice. Izložbu je otvorila prof. Mirela Hrovatin iz Ministarstva kulture. Bila je to prilika i za predstavljanje običaja matkanja u Podravskim Sesvetama koji su na vrlo zanimljiv i uvjerljiv način prikazali Antonija Čimin i Tomislav Bratanović. Kreativno druženje poslužilo je i za kratko izlaganje o značaju pisanice u Podravini, a na radionici i izložbi sudjelovali su predstavnici muzeja iz Dubrovnika, Našica, Gornje Stubice i Bjelovara. Na kraju druženja župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren podijelio je priznanja svim sudionica. Bio je to još jedan susret prijateljstva, sjećanja i ljubavi prema bogatstvima prošlosti iza kojeg su ostal nezaboravni doživljaji i uspomene te novoizrađene pisanice raznim  tehnikama. 
Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.                                                                                                                

02.04.2023.- Blagdan Cvjetnice u Podravskim Sesvetama

Cvjetna nedjelja ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se zadnju korizmenu nedjelju, odnosno nedjelju prije Uskrsa. Pobožni vjernici sesvečki tom su se prilikom podsjetili svečanog Isusovog ulaska u Jeruzalem, prolazeći dostojanstveno u procesiji  s maslinovom grančicom u ruci,  predvođeni svojim župnikom Mariom Rukeljom i čs. Karmen oko kapelice svetog Ivana Nepomuka koju je 1923. godine podigao tadašnji župnik sesvečki Karlo Blažeković. Nakon kraće molitve i prigodnih pjesama koje je izveo župni zbor svi prisutni su dobili blagoslov te su se uputili u Župnu crkvu Svih svetih na Svetu misu posvećenu Isusovoj muci. Poslije Mise su članovi HFD Sesvečice i njihovi gosti u okviru manifestacije „Uskrsna košarica dobrote“ osobno odnijeli uskrsne košare dobrote potrebitima na području Općine Podravske Sesvete.                                              Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

26.3.2023.

U 3. KC-KŽ županijskoj nogometnoj ligi počelo je proljetno natjecanje.

NK Drava je u prvom kolu na domaćem terenu svladala NK Fugaplast iz Gole rezultatom 5:0 golovima Tenjerija, Babića i Zorića.

Cijeli raspored utakmica proljetnog dijela prvenstva pogledajte OVDJE.

26.3.2023. - 3. križni sesvečki pješački put
Pobožni vjernici sesvečki, duhovno osnaženi prisustvom Svetoj Misi u Župnoj crkvi Svih Svetih u Podravskim Sesvetama, koju je predvodio župnik Mario Rukelj, krenuli su na svoj 3. križni pješački put, prijepodne, na Petu Korizmenu nedjelju. Po lijepom vremenu ovaj pokornički put dužine 16 km trajao je oko 4 sata u molitvi i razmatranju Isusove žrtve za sve nas. S vjernicima je bila i čs. Karmen s crkvenim zborom, dajući ovoj pokornosti posebna obilježja.Ovom prilikom pojedini vjernici su imali prvi put priliku vidjeti neka od raspela na Dragancima i Drvenkarovim konacima. Zbog uvjeta puta mnogi stariji vjernici pridružili su se molitvi uz pojedina raspela na križnom putu, a postaje su bile: Uvod - crkva; I. postaja - park; II. postaja - E. Tomića; III. postaja - polje; IV. postaja - Visoki breg; V. postaja - Draganci 1; VI. postaja - Draganci 2; VII. postaja – Drvenkarovi konaki; VIII. postaja - Lj. Gaja; IX. postaja - Strossmayerova kod kapele; X. postaja - Sv. I. Nepomuk - kapela; XI. postaja - kod škole; XII. postaja - Trg. K. Tomislava; XIII. postaja - Br. Radića; XIV. postaja - P. Preradovića; Završetak - crkva.
                                                        Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

 

Arhiva vijesti po godinama: 2006. - 2023.

 

Kajkavska kulturna muzička baština

 

Podravske Sesvete:   Položaj        Povijest        Priroda Draganci Mekiš Our emigrants  (Naši iseljenici)
Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama Obrazovanje Župa Kiparski Eko-vrt
Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća Ferdo Rusan DVD Udruge i društva
Feljtoni - istraživački radovi sa sesvečkom tematikom Korisni linkovi  Kratkopisi Sesvečki umjetnici
Arhiva vijesti po godinama 2006.-2017. Gospodarstvo Sport Sesvečko muzičko blago
Besplatne knjige podravskih autora Autori i kontakt PS WiFi Glazbena baština kajkavskoga kraja

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o Podravskim Sesvetama!
_______________________

Computer design and copyright
©1998. - 2023
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Podravskim Sesvetama

Zemljopisni položaj    Povijest  Priroda
_______________________________


Obrazovanje

Osnovno školstvo, predškolski odgoj,
ostale obrazovne aktivnosti

________________________________________

Feljtoni

Znanstveno istraživački radovis tematikom
 iz Podravskih Sesveta,
besplatne knjige u .pdf formatu
_


Sesvečki umjetnici, udruge i društva

slikari, kipari, pisci, fotografi...
________________________________________

Our emigrants

Naši iseljenici
_______________________________


Kiparski EKO-vrt

Vrt sačinjavaju skulpture oblikovane u
hrastovom drvetu u prirodnoj veličini...

_______________________________

Sesvečko muzičko blago

Ivan Rep i Andrija Štefanić Mišeta

Glazbeni sastavi, svirači, pjevači,
 izrađivači glazbala, zapisivači...

________________________________________


Kratkopisi

Filmovi o Podravskim Sesvetama,
 sesvećicama i sesvečanima

 

Glazbena baština kajkavskoga kraja

Podravski narodni sastavi
Zagorski narodni ansambli


CB sekcija Podravske Sesvete

 

Radio stanica Podravske Sesvete

___________________________________
Podijelite sadržaj stranice na:

Napomena:
Stranice ne upotrebljavaju "kolačiće" ("cookies"), niti prikupljaju podatke o posjetiteljima stranica. Politika zaštite osobnih podataka na serverima na kojima se nalaze naše stranice dostupna je na adresama:

https://midnel.hr/pravilnik/    i    https://midnel.hr/privatnost/ .

_

Objavljeni su prvi službeni rezultati popisa stanovništva u Općini Podravske Sesvete 2021. godine

Ukupno popisano stanovnika: 1477
Ukupan broj stanovnika: 1453
Kućanstva: 488
Privatna kućanstva: 487
Stanovi ukupno: 683
Stanovi za stalno stanovanje: 668

Podravske Sesvete 2011: 1630
2021: 1453
Manje: 177  ili 11 posto

 

Jela Šerbeđija
"Madež u obliku crvene jagode"

(prvi sesvečki roman)

 

Justa Randelj
"Cvetučice"
2019.

 

Justa Randelj
"Težek život v pesmi"
2017.

Jela Šerbeđija
"Madež u obliku crvene jagode"

 2018.

 

Željko Kovačić
"Priča o Rome", 2014.

 
     
Glazbeni sastavi iz Podravskih Sesveta

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca

Podravski narodni glazbeni sastavi

 

___________________________________________________________________________________
Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o Podravskim Sesvetama!
Computer design and copyright©1998. - 2023.