neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

Sesvečki hodočasnici k Majci Božjoj Bistričkoj

  Dugogodišnja je tradicija da Sesvečani prvu nedjelju mjeseca kolovoza hodočaste u Mariju Bistricu. Danas se hodočasnici bezbrižno voze autobusima ili vlakom, dok je nekad to bilo daleko teže.
  Na put se kretalo kudikamo prije, i to pješice prečicom, da se skrati put. Putovanje je bilo naporno, vrućina i žeđ, žuljevi na stopalima od mukotrpnog pješačenja, ali s marijanskim pjesmama i molitvom na usnama. Sa sobom se nosilo jelo u korpama za sve dane provedene na putu i za vrijeme boravku u Mariji Bistrici. Putem se uz okrjepu odmaralo u hladovini. Noćilo se uz određenu naknadu u skromnim sirotinjskim kućama dobronamjernih Bistričana, koji su nerijetko i za ukusne podravske kolače znali ponuditi prenoćište u štaglju. Nakon mise u Marijinu prošteništu slijedio je križni put na brdo ponad crkve. Kupio se pokoji kipec za dar onima koji su ostali kod kuće, a djeci kakva drvena igračka, šaltva, konjić… Popila se i koja čaša gverca. Nije se previše trošilo, jer novca nije bilo.
  Nakon povratka, ukućanima se reklo: Delimo vam svetoga blagoslova od Majke Bože Bistričke!.
Tekst: Vladimir Miholek

  VAŽNIJE  VJERSKE  SVETKOVINE  I  OBIČAJI 
       
vezani uz njih u Podravskim Sesvetama

  Znanstveno-istraživački  radovi
    
s tematikom iz Podravskih Sesveta
 

______________________________________________________________________________________________________