neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 


izrađivači glazbala, zabavljači, zapisivači...

 
Dragan Vlajnić, Josip Krupski i Blaž Lenger, Podravske Sesvete 2002.
Legende sesvečkog glazbenog života
 
  Tamburaško društvo Ivana Gašparova   Pjevačka udruga "Blaž Lenger"   Stanko Halusek
  Đuro Petrovčić Đoko i njegovi pajdaši   Hrvatsko folklorno društvo "Sesvećice"   Igor Drvenkar
  Marijan Palaić  Muzički sastavi iz Draganca   Josip Posavec Pernatačka
  Josip i Stjepan Karšić  Đuro Dergez - graditelj violina   Sesvečki Zlatni tamburaši
  VIS "Prijatelji"   Svatovski običaji u Podravskim Sesvetama   Andrija Štefanić Mišeta
  "Sesvečki mužikaši" (Vlado Birovčec i dr.)   "Sesvečki mrgudaljin"   TS Franje Matočeca
 

    Vrijeme prolazi i odnosi sve sa sobom. Ostaju samo sjećanja. Ali da i ona ne bi s vremenom otišla u zaborav, napravljene su ove stranice posvećene sesvečkim  glazbenicima, muzičkim sastavima, sviračima i pjevačima i svima ostalim pojedincima koji su djelovali ili djeluju u cilju očuvanja napjeva, pjesama, običaja i tradicije svoga voljenog podravskog kraja.
   Posvećene su Sesvečanima i Sesvećicama, koji su komponirali onako usput na svadbama i zabavama, ali jakih autorskih osobnosti. Njihove pjesme su tugaljive i vesele u isto vrijeme, suzvučnost što u nama budi žal za prošlim. To je svjesnost o prolaznosti ljudskog života uopće.  To je elegičnost i duhovnost koja pluta između Bilogore i Drave kroz sjetne magle jesenje. I oduvijek je ovdje bilo tako, a ova je glazba znala dotaknuti samu srž tog osjećaja. O kvaliteti pjesama i izvođača dovoljno govori podatak da iako su mnoge od njih nastale prije više od pola stoljeća i danas su rado slušane i vrte se na radio-postajama diljem Hrvatske i svijeta.
  
Sesvečani su veseli ljudi, instrumenti i čaše su im uvijek u blizini. Svojom pjesmnom i svirkom razgalili su mnoga srca, razveselili mnoge ljude. Hvala im na tome. Ove stranice su sjećanje na neke od njih.
  Glavni instrumenti su im bili: violina, cimbal, bas, prima(bisernica), bugarija(kontra), kasnije harmonika i elektronski instrumenti. Sastavi su najčešće brojili 4 - 7 članova svirača, a poneki bi imali i pjevačicu. Bili su uglavnom samouki, svirali su po sluhu i sve pjesme su znali napamet. U samom početku svirala se isključivo domaća izvorna narodna podravska glazba, jer tada još nije bilo televizije, a i radioaparati su bili rijetki pa je utjecaj izvana bilo vrlo malen. Svirali su na raznim druženjima, svatovima, zabavama, susretima folklora, nastupali na televiziji...
 

______________________________________________________________________________________________________

Computer design and copyright ©1998.-2018.