neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

    ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI    

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

 

 

    VALENTIN  SABOLIĆ(1919.-1989.)   I   "MATICE"

 

 

  Rođen je u Dragancima gdje i provodi većinu svoga životnoga vijeka. Sin Luke i Kate.  Glazbom se bavi u mladosti i svira violinu. U sklopu narodnoga ansambla „Matice“ svira po svatovima 50-tih godina prošloga stoljeća. Matice iz Batinski je osnovao i vodio Martin Matica (po kome je i sastav dobiva ime) kroz cjelo desetljeće postojanja. Sviraju pretežno podravsku glazbu po svatovima i drugim bitnim društvenim okupljanjima.  Sviraju svatove pretežno po Kloštru Podravskom, Prugovcu, Batinskama, Kalinovcu i Ferdinandovcu. Kako u to vrijeme nije bilo prijevoza, većinom su putovali pješke noseći sa sobom svoje instrumentime . Kroz sam sastav prošlo je dosta svirača s obzirom da je okupljao pretežito mlađe članove – svirače , a koji su tada zbog vojne obveze morali napustiti isti. Tako kroz sastav su prošli; Martin Matica, Vrabac Đuro, Sobota, Pajo Hrpalo, Sabolić Valent, Domitrović Mijo, Domitrović Blaž, Jandrašec Mijo. Prvi izvode danas pjesmu „Dobro jutro moj svečaru“, koju je napisala časna sestra Kirinec Elizabeta ( iz Batinski ), koju kasnije obrađuju i izvode Lengeri. Za Matice se može reći da upravo oni započinju značajniju eru podravskih ansambala na ovome području. Činjenica je da kod Martina Matica uče i muzički zanat kuju i stanoviti Blaž, te Stjepan Šantek .

   Valent Sabolić suprug Marije rođene Nađ, ima dvoje djece Vladu i Anđelku
(umire mlada) . Bavi se poljoprivredom a gdje i zajedno s Martinom Matica pruža uslugu vršenja žita na Batinskama i Dragancima. Prvi posjeduje kosilicu Bartolinku, te pruža uslugu košnje trave i žita. Bavi se otkupom ljekovitog bilja i u sklopu obiteljskog gospodarstva ima trgovinu mješovitom robom. Staračke dane provodi u Virovitici gdje i umire. Njegovu ljubav prema glazbi nasljeđuju njegovi unuci Tomislav i Tihomir Sabolić.

Matice „ 1948.god. - Matica Martin, Vrabac Đuro, Sobota, Pajo Hrpalo, Sabolić Valent

  Sesvečki glazbeni sastavi, svirači i pjevači, izrađivači glazbala, zabavljači, zapisivači...

 

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca

Podravski narodni glazbeni sastavi

Kajkavska kulturna muzička baština

 

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o Podravskim Sesvetama!
Computer design and copyright ©1998.-2022.