neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI 

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama                  Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća                    Autori i kontakt

 

/ vijesti 2018.
08.04.2018.
- Sesvečki susreti umirovljenika

 Sve aktivnija Udruga umirovljenika općine Podravske Sesvete pod vodstvom tajnice Jele Tudić, Stanislave Simon članice Upravnog odbora i Marijana Kovačića predsjednika, i ove je godina na Bijeli Uskrs,
 u nedjelju 08.04.2018. godine  organizirala  druženje s članovima prijateljskih  udruga iz susjednih općina.

 Povod je, kao i prošle godine, bilo oživljavanje pomalo zaboravljenog običaja Matkanja. Matkina nedjelja u Podravskim Sesvetama imala je i poseban značaj za zbližavanje  ljudi, iskazivanje ljubavi, simpatija i bratimljenja.  Uz pjevački zbor domaćina, u programu su sudjelovali pjevački zborovi iz tri Županije.
- Pjevački zbor Udruge matice umirovljenika grada Đurđevca, osnovan 1996., broji 25 članova, a voditelj je Stjepan Škurdija.
- Udruga umirovljenika općine Šandrovac osnovana je 2001. godine, a pjevački zbor 2007. Izvode pretežno stare i zaboravljene pjesme svoga kraja. Voditelj je Šokec Marijan Braco.
- Udruga umirovljenika općine Pitomača osnovana je 1994. Godine, a pjevački zbor 2013. Ima oko 25 aktivnih članova. Nastupali su na mnogobrojnim susretima folkora i pjevačkih zborova diljem cijele RH.
- KUD „Podravka“ iz Starogradačkog Marofa osnovana je 1996. godine, a broji oko 25 aktivnih članova. Imaju i svoje mužikaše koji ih svuda vjerno prate. Voditeljica je Ivka Skender.
  Nekad su se narodni običaji prenosili s koljena na koljeno i zahvaljujući njima udruge čuvaju riznice tog blaga, prenoseći dio tog blaga na najmlađe, te time podižu svijest o nastanku naše kulture, pjesama i plesova koji su sastavni dio svakog društva.
  Nakon uspješnih i odlično primljenih nastupa svih sudionika, uslijedila je razmjena poklona za sjećanje na lijepo provedeno nedjeljno popodne . Želja je Udruge da druženje postane tradicionalno, a prvi korak u tom smjeru je učinjen, svi sudionici su izrazili želju da se i iduće godine ponovo sretnu u Podravskim Sesvetama. Večer je završila plesom u kojem godine naših umirovljenika nisu bila zapreka, naprotiv, na kondiciji bi im mogle pozavidjeti i mnoge osobe puno mlađe dobi.
07.04.2018.
- Sesvečka pisanica 2018.

Danas, u subotu 7. travnja 2018., uoči matkine nedjelje,  na Etno imanju Josipa Cugovčana, održana je tradicijska izrada pisanica te likovna i kiparska kolonija s naglaskom na tradicijsku kulturnu baštinu. Ovaj događaj uljepšale su članice HFD Sesvečice svom pjesmom, svirkom na cimbalima i plesom u narodnim nošnjama. U izradi pisanica ogledali su se gosti iz 6 županija, te učenici PŠ Podravske Sesvete. Ovaj događaj pratili su mnogobrojni posjetioci, pripadnici društveno-političkog života Podravskih Sesveta i KC-KŽ županije na čelu sa županom Darkom Korenom. Tu su bili i predstavnici Muzeja grada Koprivnice, predstavnici kulturnih, vjerskih, izvještajnih i turističkih zajednica, te načelnici susjednih Općina.
Zalaganjem Josipa Cugovčana pisanica je proglašena od Ministarstva kulture RH nematerijalnim kulturnim dobrom čiji je on i nositelj.
Pisanica, odnosno jaje kao simbol života, mladosti, ljubavi nek ostaje trajni znak na zbližavanju naroda i kultura drage nam domovine Hrvatske. Matkina nedjelja u Podravskim Sesvetama imala je i poseban značaj za zbližavanje mladih ljudi, iskazivanje ljubavi, simpatija, bratimljenje, sestrenje, neizbrisiv trag koji se nosio cijeli život. Neka ova upaljena iskra tradicijske kulture još jače plane i ostane trajno upisana u povijesti i kulturi Podravskih Sesveta, Podravine i Hrvatske.

29.03.2018.
- Blagoslov križa na ulazu u Podravske Sesvete

Pred mnoštvom vjernika iz Podravskih Sesveta, Kloštra Podravskog i okolnih mjesta, velečasni Krunoslav Kefelja  blagoslovio je raspelo postavljeno na ulazu u Podravske Sesvete podno „Visokoga Brega“ (na mjestu nekadašnje kućice na Pridvorju 21). Križ je postavljen u sredini lijepo uređenog parka, a napravio ga je od drva stoljetnog hrasta poznati sesvečki umjetnik Kruno Posavec (http://www.podravske-sesvete.eu/sukpc.htm).  
Svečanost su svojim nastupom uveličale članice HFD Sesvečice, te brojni predstavnici javnog političkog,

kulturnog i turističkog života našeg mjesta i KC-KŽ županije. Ni jaka kiša nije omela molitve prisutnih i njihove želje za bolji život u vjeri, nadi i ljubavi  u Kristu.

21.03.2018.
- Križni put ulicama Podravskih Sesveta

Danas su pobožni sesvečani i žene sesvečke sudjelovali u križnom putu obilazeći raspela po ulicama Podravskih Sesveta. Upriličen je prije velikog tjedna i blagdana Uskrsa koji nam uskoro dolazi.  Putem se je molilo i pjevalo korizmene pjesme.  Križni put je predvodio župnik Krunoslav Kefelja uz pratnju stotinjak vjernika.  

 

17.03.2018.
 -
Učenici PŠ Podravske Sesvete na Preradovićevom rođendanu

- Zuji, zveči, zvoni, zvuči, Šumi, grmi, tutnji, huči – To je jezik roda moga! Petar Preradović

U subotu, 17. ožujka 2018. godine Područna škola Podravske Sesvete sudjelovala je na 50. susretu literarnih družina pod nazivom „Preradovićev rođendan“. Susret je održan u Grabrovnici, u rodnoj kući poznatog hrvatskog pjesnika Petra Preradovića, u sklopu obilježavanja 200. obljetnice njegova rođenja. Svoje su literarne radove čitale učenice 8. razreda Valentina Kirin i Veronika Fičko te učenice 6. razreda Magdalena Fičko i Ema Barkić. Osnovna škola Petra Preradovića Pitomača pripremila je kratak program kojim je prikazan život i rad Petra Preradovića te naglašeno njegovanje kulture i tradicije našega kraja. Nakon programa održan je i susret s književnicom Maricom Milčec. Učenice je pripremala njihova mentorica, profesorica hrvatskoga jezika Petra Štefec.

Dojmovi naših učenica: „Bilo mi je zanimljivo jer su svi učenici napisali izvanredne i poučne radove u kojima se osjeća čar snova.“ Magdalena Fičko, 6.r. „Bilo je zanimljivo slušati druge sastavke i pjesme. Prije nego što sam išla na susret bila sam uzbuđena.“ Ema Barkić, 6.r. „Uživala sam slušajući ostale učenike i tako saznala da i oni ponekad odlutaju u svijet mašte i snova, baš poput mene.“ Veronika Fičko, 8.r. „Na susretu mi je bilo jako lijepo jer su nas svi lijepo ugostili i bili ljubazni prema nama. Da mogu, vratila bih se i iduće godine jer volim čitati svoje radove, ali i slušati druge.“ Valentina Kirin, 8.r.           Izvor: Petra Štefec, prof.

15.03.2018.
 -
Održana etnografska Izložba učenika 3. razreda PŠ Podravske Sesvete i Udruge umirovljenika

U Velikoj sali Društvenog doma u Podravskim Sesvetama održana je prva zajednička Etnografska Izložba učenika 3. razreda PŠ Podravske Sesvete, pod vodstvom njihove učiteljice Maje Pandur Škudar, i Udruge umirovljenika, pod nazivom "Prošlost u srcu sadašnjosti". Posjetioci su mogli vidjeti predmete iz života naših predaka, te sudjelovati u radionicana našivavanja, štrikanja, vezenja, heklanja, čejanja perja, izradi ruža od krep papira, a učenici su se upoznali s igrama djece prije mnogo godina. Da večer bude zanimljiva pobrinuo se svojim pričama i Josip Cugovčan te naše umirovljenice. Vrijedne bake i mame ispekle su kolače, a naši svirci taknuli su dušu svakog posjetioca starim podravskim sesvečkim pjesmama, pokazujući dušu jednog nažalost prošlog vremena.

14.03.2018.
 -
Veliki uspjesi naših učenika i djelatnika PŠ Podravske Sesvete na županijskim natjecanjima

- U petak, 2. ožujka 2018. godine u Galeriji K2 u Križevcima u organizaciji OŠ "Vladimir Nazor" održano je Županijsko natjecanje - izložba LIK 2018.
Na natjecanju su sudjelovale učenice naše škole Lea Rep (8.d) i Dora Šantić (8.d) uz vođenje mentorice Ive Šklebar.
- U petak 2. ožujka 2018. u Križevcima je održano Županijsko natjecanje iz tehničke kulture na kojem je nastupalo u 6 kate
gorija i šest učenika naše škole pod vodstvom učitelja Mate Alvira. Evo rezultata:
- Strojarske konstrukcije: 1. Marko Rep (7.c)
Elektrotehnika: 6. Anja Dergez (8.d), Fotografija: 1. Ana-Marija Barkić (8.d)
- Učenica 8.d razreda naše škole Anja Dergez uz prisustvo mentora Vlade Haluseka osvojila je odlično 4. mjesto na županijskom natjecanju iz fizike koje je održano 6. ožujka 2018. godine u OŠ "Grigor Vitez" Sveti Ivan Žabno.
-
U Osnovnoj školi "Braća Radić" Koprivnica održano je 20. veljače županijsko natjecanje iz engleskog jezika. Naša učenica Valentina Kirin je među učenicima osmih razreda osvojila odlično 9. mjesto. Čestitamo Valentini i njezinoj mentorici Renati Bratanović Palaić

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je u petak navečer popis kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete iz Javnoga natječaja za izbor kandidata zavoditelja i dvanaest članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme, među kojima je i naš učitelj Vlado Halusek predviđen za osnovnu školu - predmetna nastava.
- http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=1031231         -
https://www.tportal.hr/…/evo-tko-sve-od-kandidata-ispunjava…

 

1

2 3 4 5 6

Stranica 5/6
2018.

 
Podijelite sadržaj stranice na:

I u 2018. godini možete nas i dalje pratiti na poveznicama dolje:

http://www.podravske-sesvete.eu
https://www.facebook.com/podravskesesvete

https://www.facebook.com/dragancisesvete
https://www.facebook.com/podravina365
https://www.youtube.com/user/Kratkopisi
http://www.muzikasi.eu
 
 

 

O Podravskim Sesvetama

Zemljopisni položaj   Povijest  Priroda
_______________________________

Obrazovanje

Osnovno školstvo, predškolski odgoj,
ostale obrazovne aktivnosti

________________________________________

Feljtoni

Znanstveno istraživački radovi s tematikom
 iz Podravskih Sesveta,
 besplatne knjige u .pdf formatu

_______________________________

Sesvečki umjetnici, udruge i društva

slikari, kipari, pisci, fotografi...
________________________________________

Our emigrants

Naši iseljenici
_______________________________

Kiparski EKO-vrt

Vrt sačinjavaju skulpture oblikovane u
hrastovom drvetu u prirodnoj veličini...

_______________________________

Sesvečko muzičko blago

Ivan Rep i Andrija Štefanić Mišeta

Glazbeni sastavi, svirači, pjevači,
 izrađivači glazbala, zapisivači...

________________________________________

Kratkopisi

Filmovi o Podravskim Sesvetama,
 sesvećicama i sesvečanima

________________________________________

Glazbena baština kajkavskoga kraja

Podravski narodni sastavi
Zagorski narodni ansambli
Internet radio - 24 sata uživo domaći sastavi

 

______________________________

Podravske Sesvete:   Položaj        Povijest        Priroda
Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama
Sesvečki telefonski brojevi ustanova i 
 poduzeća
Feljtoni - istraživački radovi sa sesvečkom tematikom
Arhiva vijesti po godinama 2006.-2017.
Besplatne knjige podravskih autora
Our emigrants  (Naši iseljenici)
Kiparski Eko-vrt
Udruge i društva
Sesvečki umjetnici
Sesvečko muzičko blago
Glazbena baština kajkavskoga kraja
Draganci Mekiš
Obrazovanje Župa
Ferdo Rusan DVD
Korisni linkovi  Kratkopisi
Gospodarstvo Sport
Autori i kontakt PS WiFi
 


 

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o
Podravskim Sesvetama!
_______________________

Computer design and copyright
 ©1998. - 2018
.