neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI 

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

/ vijesti 2019.
 
 
_____

Božji grob u Podravskim Sesvetama

__________________________________________________

20.04.2019.

______

Od najranijih dana kršćanstva Božji grob zauzima posebno mjesto u štovanju vjernika. Mjesto je to molitve, sabranosti, tišine. U našim Sesvetama u Župnoj crkvi Svih svetih, ispod kora nalazi se Božji grob. Grob koji je posebno ukrašen cvijećem, špiljom, a iznad njega nalaze se simboli muke: križ, koplje na koje je nataknuta spužva i slika Krista trpećeg (Veronikin rubac). Specifičnost sesvečkog groba je u tome što je iznad groba postavljena pokaznica sa Presvetim Oltarskim Sakramentom. Na Veliki petak poslije obreda u 20 sati moli se Getsemanska ura klanjanja koju predvode mladi sa župnikom, a nakon toga slijedi cjelonoćno klanjanje pred grobom i Presvetim. U tome klanjanju sudjeluju župljani, a pažnju da Presveto i grob ne budu samo ni jednog trenutka u noći vode Marijini legionari, Prijatelji malog Isusa i ostali vjernici. Tokom subotnjeg dana dolaze župljani sa svojim obiteljima pokloniti se Kristu koji leži u grobu. Dolaskom sadašnjeg župnika obnovila se tradicija čuvanja Božjeg groba koju vrše naši vatrogasci, kao što su nekada rimski vojnici čuvali grob.

Krunoslav Kefelja, župnik u Podravskim Sesvetama

 
 
_____

Potpisani ugovori o sufinanciranju rada i programa sesvečkih udruga

__________________

12.04.2019.

______

 

U prostorijama Općine Podravske Sesvete potpisani su Ugovori o dodjeli financijskih sredstava između 9 udruga i Općine Podravske Sesvete kojim se uređuju međusobna prava i obveze. Udruge su ukupno dobile 175 500,00 kn za 13 odabranih i prihvaćenih programa i projekata. Pojedinačne iznose i nazive programa možete vidjeti u priloženoj TABLICI.

 

 
 
_____ Izložba sesvečkih pisanica

___________________________________________________________

04.04.2019.

______

 

Danas u 18,00 sati na Etno-imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama svečano je otvorena Izložba pisanica u prisustvu mnogobrojnih gostiju, posjetitelja i znatiželjnika. Izložene su pisanice 31 autora iz RH, te pisanice iz Austrije, Latvije, Rumunjske, Poljske, Ukrajine, Japana, Mađarske i Kanade. Program otvorenja izložbe pisanica vodio je Krešimir Blažek, viši stručni suradnik iz TZ KC-KŽ županije. Domaćin, Josip Cugovčan upoznao je sve prisutne s kratkom poviješću izrade sesvečkih pisanica. Svoje viđenje izrade pisanica dao je i predsjednik TZ Dravski peski, Danijel Zvonar, inače načelnik općine Kalinovac, a samu izložbu proglasila je otvorenom Kristina Sočev, pomoćnica direktora TZ KC-KŽ županije. Izložbu je posjetio i Robert Čimin, ravnatelj koprivničkog muzeja te Alen Janči, voditelj TZ Dravski peski. Među mnogobrojnim posjetiocima bili su i pojedini sudionici dosadašnjih radionica izrade pisanica na sesvečki način iz svih dijelova RH, a sama Izložba posvećena je velikim majstorima sesvečkih pisanica Ani Bogat i Tomislavu Franjiću, kojih nažalost više nema među nama. Izložba ostaje otvorena do 04.05.2019. U zabavnom dijelu programa sudjelovali su članovi Udruge cimbalista RH Mirela Palaić i Tomislav Zvonar, članice Udruge umirovljenika Podravskih Sesveta i Karla Britvić na flauti. Sponzori Izložbe: Općina Podravske Sesvete, Pekara Dergez, KC-KŽ Županija, TZ područja Dravski peski i TZ KC-KŽ županije

 
 
_____ Godišnja Skupština KPU Mladost

_____________________________________________________

31.03.2019.

______

Danas je u Velikoj Sali Društvenog doma u Podravskim Sesvetama održana redovna godišnja skupština Kulturno prosvjetne udruge „Mladost“ uz prisustvo oko 60 njenih članova. Prije same skupštine članovi njene najvažnije Sekcije starih narodnih sportova održali su

trening i prezentaciju pojedinih starih sportova u parku Kladje.Tako smo vidjeli gađanje kozlice, bacanje potkova, trčanje na štakama, tjeranje šine i mnoge druge igre naših predaka koje je ova sekcija istrgla zaboravu. Na samoj Skupštini usvojen je Plan i program rada za 2019. godinu, u kojem se posebno ističe organizacija proslave 50. godišnjice osnivanja Sekcije narodnih sportova koju je osnovao učitelj Željko Kovačić daleke 1969. godine. Također će sudjelovati na Olimpijadi starih sportova u Brođancima, te na raznim manifestacijama Sportske rekreacije na selu, izjavio nam je voditelj i dugogodišnji predsjednik Vlado Pintarić. Po završetku Skupštine za sve je pripremljen čuveni sesvečki grah u kotlu s kobasicama, sušenim rebricama i domaćom slaninom.

 
 
_____ Počela izgradnja Dječjeg vrtića

_______________________________________________________

22.03.2019.

______

 

Nakon dolaska lijepog vremena i proljeća, započeli su radovi na dugo očekivanom projektu u Podravskim Sesvetama – Dječjem vrtiću. Radove izvodi tvrtka „Prajo beton“ iz Virovitice s kojom je Općina Podravske Sesvete 31. 1. 2019. potpisala Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, dogradnji i opremanju Dječjeg vrtića.
Početak projekta gradnje vrtića u Podravskim Sesvetama seže u 2011. godinu, a povijesno gledajući to je jedan od najznačajnijih projekata u našoj Općini koji je stao na noge tek kad je odobreno sufinanciranje od strane Europske unije u ožujku 2018. godine te sklapanjem Ugovora o sufinanciranju izgradnje vrtića dva mjeseca kasnije. Ugovorena vrijednost radova  iznosi 8.423.468,02 kn, a sufinanciranje EU fondova iznosi 6.211.056,15 kn.
No još je važnije da se izgradnjom vrtića podiže kvaliteta života Sesvečana kroz uključivanje većeg broja predškolske djece u programe edukacije i njege te osiguravanje bolje pripreme za osnovnoškolsko obrazovanje. Postojanje takve institucije razlog je mladim obiteljima da ne napuštaju Podravske Sesvete. Završetak radova predviđa se početkom 2020.
Dječji vrtić donosi i nova radna mjesta, njih 9.  

 
 
_____ Međuopćinsko natjecanje u šahu

______________________________________________________

20.03.2019.

______

 

Pod pokroviteljstvom Općine Podravske Sesvete i Pekare Dergez, u Maloj sali Općine, održano je vrlo zanimljivo kvalifikacijsko međuopćinsko natjecanje u šahu. Ukupno 21 šahist iz općina: Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Virje, Novo Virje i Ferdinandovac. U skupini do 11 godina nastupilo je 17 natjecatelja i odigrano je 5 kola. Prvo mjesto osvojio je Pavel Domović iz Kloštra Podravskog s 5 bodova. U skupini do 15 godina nastupila su 4 natjecatelja i igrao je svaki sa svakim. Prvo mjesto s 2 i pol boda osvojila je Ema Bevanda(inače prvakinja RH za 2018. godinu u uzrastu do 15 godina) iz Ferdinandovca, a drugi s 1 i pol bodom bio je Ognjen Domović iz Kloštra Podravskog. Navedeni natjecatelji idu u Križevce 24. travnja na daljnje kvalifikacije za Sportske igre mladih u Splitu. Voditelji natjecanja bili su: Ivan Baruškin, Boris Poljanac i Marin Domović.
                - Ostale slike s natjecanja kao i konačan poredak svih učenika pogledajte na našoj Facebook stranici OVDJE.

 
 
_____ Sesvečki "Zeleni otoci"

_____________________________________________________________

15.03.2019.

______

Nakon dužeg vremena na području Općine Podravske Sesvete, ponovo su postavljeni "Zeleni otoci". I to: Draganci - društveni dom, Mekiš - društveni dom, Podravske Sesvete -  centar, Ivana Mažuranića 9, i  ''bikarnica'', Trg kralja Tomislava 45. Svi spremnici imaju odgovarajuće oznake.

 
 
_____ Justine "Cvetučice"

_________________________________________________________________

23.02.2019.

______

 

Svoju 50. godišnjicu braka Justa Randelj je obogatila predstavljanjem široj publici svoje druge knjige pjesama sa sesvečkom tematikom pod nazivom „Cvetučice“. Zanimljivo druženje održano je u Društvenom domu Draganci gdje su o njezinoj knjizi govorili: Verica Rupčić – potpredsjednica KC-KŽ županije i Ante Bratanović, a susret s lijepom riječju uspješno je vodila Kristina Barić. U programu je sudjelovala i Jela Pintarek, HFD Sesvečice, Crkveni zbor Župe Podravske Sesvete te učenici PŠ Podravske Sesvete koji su se predstavili sa po dvije svoje pjesme. Organizatori i supokrovitelji ovog susreta su : Turistička zajednica Dravski peski, Pekara Dergez, Ico i Marija Kolar, Ankica Lukač iz Ivanić Grada. Knjigu su svojim fotografijama obogatili sesvečki fotografi.                                                                                                Više o njenom umjetničkom stvaralaštvu možete pročitati OVDJE.

 
 
_____ Vijesti iz sporta

_____________________________________________________________________

10.02.2019.

______

- Nogometaši NK Drave počeli s prvim proljetnim pripremama, a održana je i Skupština kluba.
Tako saznajemo da će u igračkom kadru biti dosta promjena. Klub napuštaju Matija Tukač, Hrvoje Čoklo te Marijan Mikec, a tijekom proljeća ostat ćemo i bez Karla Đipala.
U klub dolaze novi/stari igrači, koji se priključuju ekipi: Dario Dergez, Josip Britvić, Ivan Tudić, Kristijan Ciglec. Također, treba spomenuti i povratak Saše Posavca nakon ozljede! Ovisno o vremenu i stanju terena, NK Drava će odigrati nekoliko trening utakmica s 5 ekipa. Mjesto održavanja tih utakmica bit će naknadno objavljeno
-
U subotu 2.2.2019. učenici 4.razreda PŠ Podravske Sesvete sudjelovali su na 2 . Šahovskom vulimanu u hotelu Picok u Đurđevcu. Na turniru su sudjelovala djeca iz susjednih općina. Iz Podravskih Sesveta bili su učenici 4.razreda.
Zlatnu medalju za prvo mjesto dobio je Matej Fičko. Srebrnu medalju Marin Željeznak, a Brončanu medalju za 3 mjesto dobio je Miroslav Jušta. Učenike su vodili gosp. Boris Poljanec i gosp. Ivan Baruškin.   Čestitke!!!

 
 
_____ Vijesti iz naše Općine

_______________________________________________________________

05.02.2019.

______

- Sklopljen ugovor o izgradnji Dječjeg vrtića u Podravskim Sesvetama čija ugovorena vrijednost radova iznosi 8.423.468,02 kn sa PDV-om, a sufinanciranje EU fondova iznosi 6.211.056,15 kn. Ugovor je potpisan s tvrtkom „Prajo beton“ iz Virovitice.
-
Provedena javna nabava za most Kopanjek, a odabrani Izvođač radova na mostu je zajednica ponuditelja Kograd Pitomača, Bajer građenje Kalinovac i Dinamik Novo Virje. Planirano je da projekt sufinanciraju Hrvatske vode do 50% vrijednosti cijelog projekta, a  o potpisu ugovora sa Hrvatskim vodama ovisi i početak radova koji je predviđen početkom ljeta.
                                                                                                                            Izvor: Službene web stranice Općine

 
 
______

Sesvečki šahisti na simultanki s Garijem Kasparovim

___________________________________________________

 

 Šahisti, učenici PŠ Podravske Sesvete, sudjelovali su na turniru ŠAH UZ ŠKOLU, u Zagrebu 29.12.2018. godine u Hotelu Westin. Organizator turnira bila je  Šahovska Zaklada Kasparov (Kasparov Chess Foundation), koju vodi Garry Kasparov, jedan od najvećih šahista svih vremena, svjetski šahovski prvak 1985. - 2000.
 Na turniru su sudjelovali: Vilim Drvenkar, Matej Fičko, Marin Željeznak, Fran Ivanišević, Florijan Tudić, Petar Tudić i Manuel Rasinec. S našim učenicima bio je i voditelj šahovske grupe naše škole Boris Poljanec i roditelji dvoje učenika. Supokrovitelji odlaska na turnir bili su Općina Podravske Sesvete i Pekara Dergez. Osim naših učenika na turniru su sudjelovali i učenici iz Virja, Novog Virja i Đurđevca uz vodstvo Ivana Baruškina, ukupno njih oko 40.
 Najbolji natjecatelji imali su čast igrati na atraktivnoj simultanki protiv Kasparova,a izravno ju je  prenosila HR TV.
Misija Kasparov šahovske zaklade je promicanje šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum i izvan školsku aktivnost. Kao neprofitna organizacija također sponzorira i sudjeluje u organizaciji međunarodnih turnira za mlade.
 Naši učenici, njih oko 14, svaki ponedjeljak upoznaju se s tajnama šaha u našoj školi, nastavljajući tako sjajnu tradiciju naših učenika šahista koji su ne tako davno dvije godine za redom sudjelovali u završnici ekipnog školskog državnog prvenstva u šahu u Karlobagu. Šteta što tada nije bilo i pojedinačnog natjecanja jer smo imali par fenomenalnih šahista koji su bili u stanju pobijediti bilo koga u svom rangu natjecanja.

 
 
_____ "Sesvečani na otvorenom dočekali Novu 2019. godine " 

____________________________

31.12.2018.

______

 

Po hladnom vremenu, uz pjesmu i ples uz TS Dangube, vatru za zagrijavanje, kuhano vino i petarde(u kontroliranim uvjetima – za svaku pohvalu), sesvečani su ušli u 2019. godinu. Uz puštanje lampiona i dosad neviđene vatromete na ovim prostorima, svi su se zabavili, pronašli dio sebe i jedni drugima poželjeli sve najbolje, uz nježne zagrljaje i tihe poljubce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Podravskim Sesvetama

Zemljopisni položaj    Povijest  Priroda
_______________________________

Obrazovanje

Osnovno školstvo, predškolski odgoj,
ostale obrazovne aktivnosti

________________________________________

Feljtoni

Znanstveno istraživački radovi s tematikom
 iz Podravskih Sesveta,
 besplatne knjige u .pdf formatu

_______________________________

Sesvečki umjetnici, udruge i društva

slikari, kipari, pisci, fotografi...
________________________________________

Our emigrants

Naši iseljenici
_______________________________

Kiparski EKO-vrt

Vrt sačinjavaju skulpture oblikovane u
hrastovom drvetu u prirodnoj veličini...

_______________________________

Sesvečko muzičko blago

Ivan Rep i Andrija Štefanić Mišeta

Glazbeni sastavi, svirači, pjevači,
 izrađivači glazbala, zapisivači...

________________________________________

Kratkopisi

Filmovi o Podravskim Sesvetama,
 sesvećicama i sesvečanima

________________________________________

Glazbena baština kajkavskoga kraja

Podravski narodni sastavi
Zagorski narodni ansambli
Internet radio - 24 sata uživo domaći sastavi

Podravske Sesvete: 
  Položaj        Povijest        Priroda
Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama
Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća
Feljtoni
-
istraživački radovi sa sesvečkom tematikom
Arhiva vijesti po godinama 2006.-2017.
Besplatne knjige podravskih autora
Draganci
Obrazovanje
Ferdo Rusan
Korisni linkovi 
Gospodarstvo
Autori i kontakt
Mekiš
Župa
DVD
Kratkopisi
Sport
PS WiFi
Our emigrants  (Naši iseljenici)
Kiparski Eko-vrt
Udruge i društva
Sesvečki umjetnici
Sesvečko muzičko blago
Glazbena baština kajkavskoga kraja


Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o
Podravskim Sesvetama!

_______________________

Computer design and copyright
 ©1998. - 2020
.
 

___________________________________

Napomena:

Stranice ne upotrebljavaju
 "kolačiće" ("cookies"),
 niti prikupljaju podatke o posjetiteljima stranica.

Politika zaštite osobnih podataka
na serverima na kojima se nalaze naše stranice dostupna je na adresama:

https://midnel.hr/pravilnik/    i    https://midnel.hr/privatnost/ .
 

___________________________________

I u 2018. godini možete nas i dalje pratiti
 na poveznicama dolje:


http://www.podravske-sesvete.eu
https://www.facebook.com/
podravskesesvete

https://www.facebook.com/
dragancisesvete

https://www.facebook.com/
podravina365

https://www.youtube.com/user/
Kratkopisi

http://www.muzikasi.eu

 
___________________________________
 
Podijelite sadržaj stranice na:
___________________________________
 

 
___________________________________
 
 
Statistički demografski podaci za Župu Podravske Sesvete za 2018. godinu
Stanje duša (lat. Status animarum)  Župe Podravske Sesvete na dan  31.12.2018. za 2018.  godinu
31. prosinac 2018. 
Neslužbeni podaci Župe Svih svetih
Podravske Sesvete
 
Kršteni    12 (6M+6Ž)
 
Vjenčani  6
 
Umrli  26(13M+13Ž)
 
Na području Koprivničko-križevačke županije lani je sklopljeno ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265. Od toga su se 222 para odlučila na građanski oblik stupanja u brak, a tek nešto više, njih 255 na vjerski oblik, odnosno crkveno vjenčanje.

Read more at: https://epodravina.hr/kolaps-braka-nevjerojatnih-60-posto-brakova-u-zupaniji-se-raspalo-a-u-koprivnici-je-vise-brakova-sklopljeno-kod-maticara-nego-u-crkvi-nina-hrenic-ne-radimo-na-sebi-na-braku-i-nismo-tolerantni/
Na području Koprivničko-križevačke županije lani je sklopljeno ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265. Od toga su se 222 para odlučila na građanski oblik stupanja u brak, a tek nešto više, njih 255 na vjerski oblik, odnosno crkveno vjenčanje.

Read more at: https://epodravina.hr/kolaps-braka-nevjerojatnih-60-posto-brakova-u-zupaniji-se-raspalo-a-u-koprivnici-je-vise-brakova-sklopljeno-kod-maticara-nego-u-crkvi-nina-hrenic-ne-radimo-na-sebi-na-braku-i-nismo-tolerantni/
Na području Koprivničko-križevačke županije lani je sklopljeno ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265. Od toga su se 222 para odlučila na građanski oblik stupanja u brak, a tek nešto više, njih 255 na vjerski oblik, odnosno crkveno vjenčanje.

Read more at: https://epodravina.hr/kolaps-braka-nevjerojatnih-60-posto-brakova-u-zupaniji-se-raspalo-a-u-koprivnici-je-vise-brakova-sklopljeno-kod-maticara-nego-u-crkvi-nina-hrenic-ne-radimo-na-sebi-na-braku-i-nismo-tolerantni/
Na području Koprivničko-križevačke županije lani je sklopljeno ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265. Od toga su se 222 para odlučila na građanski oblik stupanja u brak, a tek nešto više, njih 255 na vjerski oblik, odnosno crkveno vjenčanje.

Read more at: https://epodravina.hr/kolaps-braka-nevjerojatnih-60-posto-brakova-u-zupaniji-se-raspalo-a-u-koprivnici-je-vise-brakova-sklopljeno-kod-maticara-nego-u-crkvi-nina-hrenic-ne-radimo-na-sebi-na-braku-i-nismo-tolerantni/

- Na području Koprivničko-križevačke županije 2018. godine sklopljeno je ukupno 447 brakova, a rastavilo se njih čak 265 (oko 60%). Od toga su se 222 para odlučila na građanski oblik stupanja u brak, a tek nešto više, njih 255 na vjerski oblik, odnosno crkveno vjenčanje.

 
 
     
 

 

1

2 3 4

5

Stranica 5/5
2019.