neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Početna stranica

ŽUPA    DRAGANCI    MEKIŠ    GOSPODARSTVO    SPORT    DVD    PS WI-FI   KORISNI  LINKOVI 

Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama        Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća           Autori i kontakt

/ vijesti 2019.
 
_____

Sesvečani na Picokijadi 2019

_______________________________________________

30.06.2019.

______

Ni ova Picokijada nije prošla bez Sesvečana i Sesvećica. Naše sesvećice nastupale su na scenskom prikazu Legende, a u zabavnom dijelu pokazale svoje umijeće sviranja cimbala.
U nedjelju  zadnjeg dana Picokijade 2019 Udruga umirovljenika Podravskih Sesveta sudjelovala je uz ostale Udruge i pojedince u Povorci aranžiranih kola „Od leta do leta“. Bilo je tu za svačije oko ponešto. Čak je i jedan kandidat za predsjednika RH bio prisutan i sa zanimanjem pratio manifestaciju i divio se ljepotama Podravskog kraja.
(FB + 33 fotografija)

 
 
_____

Mladi sesvečki „velemajstori“ među svjetskom šahovskom elitom

__________________

24.06.2019.

______

  Zahvaljujući gospodinu Borisu Poljancu, izvrsnom poznavaocu šaha i svih tajni i trikova šahovske ploče, mladi sesvečki zaljubljenici u šah imaju prilike ostvariti svoje snove, sve poteze topom, kraljicom i ostalim figurama provesti u djelo. Tako su 24. lipnja 2019. godine prisustvovali u zagrebačkom Muzeju Mimara Croatia Grand Chess Touru, najjačem  šahovski turnir ove godine u svijetu. Pokrovitelj turnira je Vlada Republike Hrvatske. Osim dvanaest najjačih igrača svijeta predvođenih aktualnim svjetskim prvakom Norvežaninom Magnusom Carlsenom, svečanom otvorenju prisustvovao je i premijer Andrej Plenković u pratnji Blaženke Divjak - ministrice znanosti i obrazovanja, Nine Obuljen Koržinek – ministrice kulture i ministra turizma Garija Cappellia. Otvorenju turnira prisustvovao je i bivši šahovski svjetski prvak Gari Kasparov čije su zasluge za organizaciju ovog turnira nemjerljive. (FB + 5 fotografija)

Povodom elitnog velemajstorskog turnira Kasparova zaklada organizirala je i  turnir mladih šahista iz cijele Hrvatske od 9 do 15 godina starosti, na kojemu je učestvovalo i pet mladih Sesvečana u dobnoj skupni U-12: Matej Fičko, Matej Bratanović, Marin Železnak, Miroslav Jušta i Vedran Pintarić. Turnir je odigran u poslijepodnevnim satima ispred Muzeja Mimara, a svi učesnici dječjeg šahovskog turnira na poklon su od organizatora dobili šahovsku garnituru što je malim Sesvečanima bilo posebno zadovoljstvo.

 
 
_____

Ivanjski običaji u Podravskim Sesvetama

_______________________________________

24.06.2019.

______

Jučer su nam HFD Sesvečice i njihovi gosti Folklorno društvo iz Dinjevca, Pjevački vokalni sastav iz Đurđevca te Pjevački zbor Udruge umirovljenika Podravske Sesvete, pružili nezaboravni doživljaj prikazom Ivanjskih običaja u Podravskim Sesvetama. Pred neočekivano mnogo gledalaca, znatiželjnih promatrača i prijatelja,

vidjeli smo i čuli prekrasne podravske plesove i pjesme, koje su nam izveli sudionici u nošnjama koje su isticale njihovu gracioznost, eleganciju pokreta i glasovne mogućnosti. Sam početak manifestacije odgodila je za kratko jaka kiša, ali to je samo dalo još veću draž cijelom događaju. Na kraju je održano druženje svih sudionika uz nezaobilazna jela iz nadaleko čuvenog sesvečkog kotla i njegovog majstora kuhače i ostalih dodataka. Bila je to nezaboravna večer čiji su supokrovitelji bili TZ Dravski Peski i Općina Podravske Sesvete. (FB + 30 fotografija)

 
 
_____

Šaranski kup "Željko Migač"

_________________________________________________

23.06.2019.

______

Danas u poslijepodnevnim satima završen je na TRC Karauli tradicionalni 11. šaranski kup „Željko Migač“ podjelom medalja najuspješnijima, te čuvenim sesvečkim ručkom i vinom domaće proizvodnje. Natjecanje je počelo u četvrtak 20.6.2019. i

vodržavalo se na vodama najljepšeg jezera na svijetu – Pjeskari Šarje. Sudjelovalo je 11 ekipa. Hvala svim sponzorima koji su podržali i navijali za svoje majstore ribljih peraja, dugih štapova i neposlušnih čepova. Sam ugođaj upotpunila je i gotovo dvodnevna kiša, povremeno malo jača, ali to je samo očeličilo naše ljubitelje prirode. Organizator natjecanja je bilo ŠRK Kečiga, a pokrovitelj Općina Podravske Sesvete. Nakon svega poredak je bio slijedeći:
1.CT Bačeki-63,92kg  2.CT Vinarija Šipek-27,11kg  3.CT Bad boys-25,33kg  4.CT Podmornica-19,32kg  5.CT As-15,36kg
6.CT Pume-13,92kg  7.CT Klesari-11,87kg  8.CT Sesvečoki-5,00kg  Bez upisa CT Babuškari, CT Fishing master i CT Kumovi.
Ukupno je ulovljeno 181,83kg ribe, a najveći među njima bio je amur težak 14,77kg (Tomislav Šerbeđija-Bad boys), a najmanji je imao „samo“ 2,21kg (Matej Šipek-Vinarija Šipek).
(FB + 9 fotografija)

 
 
_____

Blagdan Tijelova u Podravskim Sesvetama

_____________________________________

20.06.2019.

______

U Podravskim Sesvetama slavi se od pamtivijeka, svetom misom i procesijom u kojoj sudjeluju brojni župljani. Tom prilikom naš župnik Krunoslav Kefelja
nosi Presveti oltarski sakrament

praćen mnoštvom vjernika, koji se mole kod svake sjeniceNa kraju procesije u crkvi je održana zajednička molitva te ponovo svima podijeljen božji blagoslov.
- U Hrvatskoj je blagdan Tijelova 2001. godine proglašen državnim praznikom i neradnim da
nom, a za Katoličku crkvu svetkovina je
u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan. Slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj je neradni dan (jednostavno računanje datuma: deveti četvrtak nakon Uskrsa). Za Katoličku Crkvu, svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Pojavljuje se u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću.
(FB + 20 fotografija)

 
 
_____

"Podravino moja mila"

_____________________________________________________

16.06.2019.

______

„Podravino moja mila“, pjevao je nekad davno Blaž Lenger, a u znak sjećanja na njega, njegove pjesme, stogodišnjicu njegova rođenja, Udruga umirovljenika Podravske Sesvete organizirala je danas druženje s umirovljenicima iz Osijeka, Varaždina, Gradine, Turanovca, Ferdinandovca i Đurđevca.

 Supokrovitelj druženja je bila Općina Podravske Sesvete. Druženju je bio prisutan i Velimir Lenger, sin Blaža Lengera. Na početku druženja u prijepodnevnim satima delegacija umirovljenika zajedno s zamjenikom načelnika Općine Podravske Sesvete Mladenom Sitekom, položila je vijenac na grob Blaža Lengera na sesvečkom groblju. Za to vrijeme ostali umirovljenici su posjetili Etno imanje Josipa Cugovčana, a onda se vratili na Karaulu Mekiš. Tu su se upoznali sa sesvečkim starim sportovima, vozili se skelom preko rijeke Drave, te uživali vozeći se kočijama Športskog konjičkog kluba Podravske Sesvete dravskim nasipima. Oni oštrog oka i spretne ruke okušali su sreću na visećoj kuglani. U poslijepodnevnim satima održan je nastup pjevačkih zborova, podijeljeni darovi, poljupci i zagrljaji, kao što i dolikuje starim prijateljima. Za sve to vrijeme svirala je muzika za ples, lupale cipelice o pod, a onda su uslijedili specijaliteti iz kuhinje sesvečkih majstora žlice, vilice i drvene kuhače. Na kraju, doviđenja do slijedećeg susreta, mahanje maramicama, pokoja suza i bezbroj osmijeha. (FB + 36 fotografija)

 
 
_____

Udruge umirovljenika na Etno imanju Josipa Cugovčana

________________________

16.06.2019.

______

Udruga umirovljenika Podravske Sesvete organizirala je danas za svoje prijatelje umirovljenike iz Osijeka, Varaždina, Gradine, Turanovca, Ferdinandovca i Đurđevca posjetu Etno imanju Josipa Cugovčana. Posjetitelji su s velikom pažnjom

razgledali etnografsku, etnološku i arheološku zbirku, pažljivo slušajući njihovog domaćina, velikog govornika i poznavaoca sesvečkog kraja, običaja i povijesti. (FB + 7 fotografija)

 
 
_____

NK Drava prvak 3. ŽNL KC-KŽ

________________________________________________

09.06.2019.

______

Igrači
NK Drave proslavili povijesni uspjeh

 Nakon odigranog posljednjeg 26. kola 3 ŽNL NK Drava je premoćno sa 71 bodom osvojila titulu prvaka. Njezini strijelci dali su 128 golova, primili 31, što je gol razlika od +97 golova. Najbolji strijelac NK Drave Petar Belvanović postigao je 42 gola i za to primio skromno priznanje. Ovakve brojke su rekord u svim ligama i teško da će ih bilo tko uskoro srušiti. Proslava je trajala duboko u noć uz potoke pive i vina, pjesmu tamburaša i mimohod po ulica Podravskih Sesveta i papreni gulaš sesvečkih majstora kotla i drvene kuhaće. Hvala svim igračima na prekrasnim golovima i sportskoj zabavi. (FB + 68 fotografija)

 
 

1

2 3 4

5

Stranica 3/5
2019.

____________________________________________________________________________________________________________

 

Napomena:
Stranice ne upotrebljavaju
 "kolačiće" ("cookies"),
 niti prikupljaju podatke o posjetiteljima stranica.

Politika zaštite osobnih podataka
na serverima na kojima se nalaze naše stranice dostupna je na adresama:

https://midnel.hr/pravilnik/    i    https://midnel.hr/privatnost/ .
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Podravskim Sesvetama

Zemljopisni položaj    Povijest  Priroda
_______________________________

Obrazovanje

Osnovno školstvo, predškolski odgoj,
ostale obrazovne aktivnosti

________________________________________

Feljtoni

Znanstveno istraživački radovi s tematikom
 iz Podravskih Sesveta,
 besplatne knjige u .pdf formatu

_______________________________

Sesvečki umjetnici, udruge i društva

slikari, kipari, pisci, fotografi...
________________________________________

Our emigrants

Naši iseljenici
_______________________________

Kiparski EKO-vrt

Vrt sačinjavaju skulpture oblikovane u
hrastovom drvetu u prirodnoj veličini...

_______________________________

Sesvečko muzičko blago

Ivan Rep i Andrija Štefanić Mišeta

Glazbeni sastavi, svirači, pjevači,
 izrađivači glazbala, zapisivači...

________________________________________

Kratkopisi

Filmovi o Podravskim Sesvetama,
 sesvećicama i sesvečanima

________________________________________

Glazbena baština kajkavskoga kraja

Podravski narodni sastavi
Zagorski narodni ansambli
Internet radio - 24 sata uživo domaći sastavi

Podravske Sesvete: 
  Položaj        Povijest        Priroda
Ostale internet stranice o Podravskim Sesvetama
Sesvečki telefonski brojevi ustanova i  poduzeća
Feljtoni
-
istraživački radovi sa sesvečkom tematikom
Arhiva vijesti po godinama 2006.-2017.
Besplatne knjige podravskih autora
Draganci
Obrazovanje
Ferdo Rusan
Korisni linkovi 
Gospodarstvo
Autori i kontakt
Mekiš
Župa
DVD
Kratkopisi
Sport
PS WiFi
Our emigrants  (Naši iseljenici)
Kiparski Eko-vrt
Udruge i društva
Sesvečki umjetnici
Sesvečko muzičko blago
Glazbena baština kajkavskoga kraja

I u 2018. godini možete nas i dalje pratiti
 na poveznicama dolje:


http://www.podravske-sesvete.eu
https://www.facebook.com/
podravskesesvete

https://www.facebook.com/
dragancisesvete

https://www.facebook.com/
podravina365

https://www.youtube.com/user/
Kratkopisi

http://www.muzikasi.eu

 
___________________________________
 

Statistički demografski podaci za Župu Podravske Sesvete za 2018. godinu
Stanje duša (lat. Status animarum)  Župe Podravske Sesvete na dan  31.12.2018. za 2018.  godinu
31. prosinac 2018. 
Neslužbeni podaci Župe Svih svetih
Podravske Sesvete
 
Kršteni    12 (6M+6Ž)
 
Vjenčani  6
 
Umrli  26(13M+13Ž)
     
 
   

___________________________________________________________________________________
Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o Podravskim Sesvetama!
Computer design and copyright©1998. - 2020.