neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______

_____________________
 

  Franjo Barić

 

  Franjo Barić iz Sigeca, legenda podravske glazbe:
„ Rođen samo koji metar od rijeke Drave, ne čudi što obožava ribolov, ali ono što mu posebno srce grije ipak je - pjesma. Drava i podravski kraj njegova su nepresušna inspiracija.
  Prvi javni nastup Barić je imao 1974. godine u Zagrebu, u koji je otišao još kao dijete, na snimanju posljednje epizode Gruntovčana “Ostajte ovdje”.

- Onaj klinac kaj je popeval s gitarom na priredbi dok se Dudek spremal u Njemačku, to sam vam bil ja - prisjeća se on. Ubrzo je počeo svirati na manifestacijama, koncertima, svadbama... „
U Podravinu se vratio 1993. godine i upoznao se sa sastavom Podravci. Kao i Lengeri, do kraja su ga osvojili s podravskom pjesmom. Do dana današnjeg nije se uspio “riješiti” te ljubavi. Već 20 godina nastupa na glazbenom festivalu “Pjesme Podravine i Podravlja” u Pitomači na kojem je 1994. godine osvojio i “kristalni cvijet” za pjesmu “Dijete podravsko”,

tada najslušaniju pjesmu na radio postajama. To mu je dosad i najdraže priznanje, iako pamti i prvo mjesto na “Prvom glasu Turopolja” 1975. godine. ‘I ti sine takav budi’ - Pitomački festival još me nije stavil u subotnji, glavni dan programa. Ne srdim se, al’ bilo bi mi drago da jesu. Mislim da sam to zaslužil - iskren je Barić, koji je ljubav prema podravskoj pjesmi prenio i na sina Darka, kojem je posvetio pjesmu “I ti sine takav budi”. Napisao je desetak autorskih pjesama. Osim “Dijete podravsko”, najdraža mu je “Podravini dao si srce”, posvećena njegovu ocu, i “Podravska zvona” (suautor Željko Kožarić)... “Podravska zvona” pjeva i Zlatko Pejaković... - Nikad mi ništ nije dal za nju - sa smješkom na licu govori Barić, koji posebno voli pjevati i “Mojem ocu” i “Goro Bilogoro”.
 

  
- Sve ove godine držala me pjesma i moja vesela narav. Najveća nagrada mi je što ljudi popevaju moje pjesme, a popeval bum sve dok glasa imam - ističe Barić. Kaže da je odličan imitator, a cijeli radni vijek je proveo u Carinskoj službi. Veliki je ljubitelj lova i ribolova. Trenutno je u mirovini i uživa baveći se poljoprivredom i uzgojem domaćih životinja.

 
Napomena:
Stranice se stalno nadopunjuju novim podacima. Zahvaljujemo svima na suradnji i ustupljenim podacima i dokumentima.
                  Podaci na stranicama su sjećanja izvornih sudionika te podaci s dostupnih izvornih dokumenata. Ukoliko smatrate da neke od podataka  treba promijeniti ili nešto  dodati, javite nam se! Vrlo rado ćemo objaviti sve nove podatke i fotografije do kojih budemo došli. Hvala!

 

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 

 

 

 

The purpose of these WEB pages is to save all musician achievments of its villagers of Podravina and to show them to the whole world as a way of remembrance of  those who are gone and for today´s generation to take a pride in them and to be an example for coming generations.
..................................................................................

 
Glazbeni sastavi iz Podravskih Sesveta

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca

Kajkavska kulturna muzička baština

Stari narodni glazbeni sastavi iz:

Podravine Zagorja Prigorja Moslavine Posavine Pokuplja Međimurja

Na adresi  
http://www.youtube.com/user/Kratkopisi
možete pogledati originalne video snimke o ljudima, životu, pjesmi, plesu i narodnim običajima Podravskih Sesveta i Podravine,
sesvećicama i sesvečanima, njihovim ljubavima i htijenjima.

Computer design and copyright ©1998. - 2022.