neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______

_____________________
 

  ''Hegedušić - Galeković''- narodni ansambl

 

Narodni ansambl ''Hegedušić - Galeković''
iz Hlebina, osnovan je 1948. godine. Osnivač i vođa sastava bio je Martin Hegedušić kantautor, violinista, izumitelj i naivni umjetnik. Ansambl je bio vrlo popularan u razdoblju od 1948. do 1980. godine, na čitavom sjeverozapadnom području Hrvatske, a i šire.
Svirali su i nastupali na različitim priredbama, svadbama, zabavama i ostalim veselicama. Martin Hegedušić rođen je 1923. godine. Svirati je počeo od ranog djetinstava, s dva brata Galekovića, s kojima je i osnovao sastav. Prvo je u drvu počeo izrađivati instrumente, a onda kasnije  pisati pjesme. Uz to što piše pjesme on ih isklada. Izdao je nekoliko knjiga s autorskim pjesmama:

1. ''Žuli z vincem zalejani'' (1971.)
    monografija(knjiga)
2. ''Hlebinska jesen'', 1987. (1986.)
    monografija (knjiga)
3. Naseljavanje i razvitak Lebin (1996.)
    analitika (članak)
4. Pjesme o Podravini (2000.)
    monografija (knjiga)
5. Slike i skulpture (1993.) monograf. (knjiga)

 

  Bavi se i kiparstvom. Njegovi drveni kipovi seljaka nalaze se u mnogim crkvama. Nastupao je u Mađarskoj, Čehoslovačkoj(tadašnji naziv), Francuskoj (Lurd), Americi i dr. Zatim na likovnoj koloniji kipara naivaca "Petar Smajić" 1974. godine u Ernestinovu. Tu je i izradio poznati kip '' Ernestinovačka mati''.
 
Kad smo ga posjetili u njegovom domu u Hlebinama 2006. godine bio je vedra duha, uvijek raspoložen za šalu i pjesmu, bez obzira na njegove 83 godine. Vrlo rado nam je pokazao svoje uspomene, svoj dio života. Hvala na gostoprimstvu.

Narodni ansambl ''Hegedušić - Galeković'' snimio je
svoju jedinu gramofonsku ploču
EPY 3958
  01.04.1968. godine
s pjesmama:

Oj, Hlebine (Martin Hegedušić)
Vu mojoj kleti (Martin Hegedušić)
Širom ravne Podravine (Martin Hegedušić)
Samo za tebe živim (Martin Hegedušić)
Pjevaju: Tereza Posavec i Martin Hegedušić

Članovi sastava bili su: Martin Hegedušić violina, bugarija, bajs, Ivica Hegedušić bugarija, Ivan Galeković bajs i bugarija,
Stjepan Galeković
cimbule, Matija Božić kontra viola, Tereza Posavec vokal.

 

 

  "Martin Hegedušić rođen je u Hlebinama 1923. godine, na Martinje, i kao da je danom rođenja već bio zacrtan njegov životni put, započet u hlebinskoj obitelji Marka Hegedušića i Milke Hegedušić rođ. Mraz.


  Godine 1948. zajedno s braćom Galeković osnovao je i vodio narodni ansambl ”Hegedušić – Galeković” s kojim je nastupao na različitim priredbama, svadbama i zabavama širom sjeverozapadne Hrvatske, sve do 1980. godine, kada se povukao sa scene.
  Članovi sastava bili su: vođa i kantautor Martin Hegedušić (violina, bugarija, bajs, vokal), Ivica Hegedušić (bugarija), Ivan Galerković (bajs, bugarija), Stjepan Galeković (cimbule), Matija Božić (kontra viola) i Tereza Posavec rođ. Hegedušić, danas Dolenec (vokal).  
  Godine 1971. objavio je svoju prvu zbirku pjesama ”Žuli z vuncem zalejani” u kojoj su tiskane reprodukcije Hegedušićevih skulptura koje je snimio koprivnički fotograf Vladimir Kostjuk. Kao kuriozitet valja spomenuti kako je u mekom lipovom drvetu prvo počeo izrađivati instrumente, da bi se tek kasnije počeo baviti skulpturom. Svaka skulptura Martina Hegedušića ima svoje stihove i svoju pjesmu. Iznimna karijera srdačnog, otvorenog i svestranog naivnog narodnog umjetnika, pučkog pjesnika i glazbenika, seljaka-kipara velikih postignuća, s posebnim naglaskom na doprinos naivnom kiparstvu Podravine i baštini sjeverozapadne Hrvatske u drugoj polovici 20. stoljeća, Martin Hegedušić obogatio je svojim radovima galerije i muzeje širom Hrvatske, a posebno galeriju u rodnim Hlebinama, Koprivnici, Zagrebu i Ernestinovu, u kojima je svojim prikazima podravskih seljaka i drvenim svecima nezaobilazni dio umjetničkog nasljeđa Koprivnice i koprivničke Podravine. Isto tako, njegova glazba i zvučni zapisi vrijedan su prilog nematerijalne kulturne baštine Podravine. Hrvatska naivna umjetnost duguje veliku zahvalnost njegovom vedrom duhu i doprinosima koji će, nedvojbeno, ostati sačuvani kao neprocjenjivi prilog malog čovjeka podravskog nacionalnoj hrvatskoj kulturi i kulturnim korijenima."

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 


Stranice o pučkim narodnim sastavima, skupinama, partijama, društvima i svima ostalima koji su djelovali ili djeluju u cilju očuvanja napjeva, pjesama, običaja i tradicije svoga kajkavskoga kraja.
 

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca
Glazbeni sastavi iz  Podravskih Sesveta
Kajkavska  kulturna  muzička  baština
Podravski narodni glazbeni sastavi
 

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o
 Podravskim Sesvetama!

Computer design and copyright
©1998. - 2022
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Computer design and copyright ©1998. - 2022.