neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______


 

_____________________
 

  Marica Hasan

 

Rođena je  1939. u Đurđevcu, od oca Martina i majke Kate. Potječe iz radničke obitelji u kojoj su sva djeca bila muzički nadarena. Kao četvrto i najmlađe dijete u obitelji Gašparić bila je miljenica svojih roditelja, između ostalog i zato što je pokazivala nadarenost za pjevanje i recitiranje. Nakon završene osnovne škole, jedina joj je želja bila da  postane pjevačica.
   Ta joj se želja ostvaruje 1959. godine u Đurđevcu na priredbi "Mikrofon je vaš", gdje pjevajući s bratom Franjom u duetu osvaja prvu nagradu. Time utire put za daljnje bavljenje pjevanjem. 
   Svoju prvu ploču
 EPY 4097  snima 11.9. 1968. a drugu EPY 4199  izdaje 16.5.1969.  I tada s bratom Tomom piše pjesme "Đurđevački Picoki", "Ženo moja kak' ti znaš", "Pozdrav majci" i "Tebi za rođendan". Ujedno sa popularnim sastavom "Braća Gašparić" nastupa na zabavama, svadbama i kulturnim priredbama. Godine 1968.- piše pjesme za svoju drugu ploču. To su "Od Osijeka pa do Varaždina" i "Već je mnogo dana prošlo". Godina 1973. donosi joj treću ploču, na kojoj se nalazi njena najomiljenija pjesma "Oj, ftičica Vijoglavka", za koju je tekst napisala sama, a melodiju je čula od svog pokojnog oca Martina. Godine 1991. snima kasetu na kojoj ima nekoliko pjesama za koje je tekst napisala sama. To su "Konji vrani", "Išla Maga" i "Po U prvoj knjizi pjesama "V srce sam te dela", kao i u drugoj "Ljubav čez stihove", opisuje stare običaje Đurđevačkog kraja i sve ono što joj dušu zaokuplja. Te dvije knjige, kao i treću "Nedostižna ljubav", posvetila je svojoj djeci: Zdravku i Željkici, unučicama Heleni i Andreji, a posebno svojim roditeljima, te braći Franji i Tomi, kao i snahi Nadi.
   Iz prve knjige  najdraža joj je pjesma "Ti si mi najdrakši", a iz druge "Moj Đurđevac, se si moje". U  trećoj knjizi, najdraža pjesma je "Piši dete moje". Knjiga "Nedostižna ljubav" posebna je za nju, jer je još bogatija rječnikom podravskog podneblja.
   U njima je obuhvatila sve ljubavi svoje Hrvatske, njene drage Podravine, rodnog joj mjesta Đurđevca kojemu je dala svu svoju mladost i ne osjetivši kako godine brzo prolaze, uz pjesmu, ljubav i šalu.noć je, mila majko". To je samo dio njenog rada koji ju nuka da i dalje piše pjesme isakuplja ih u zbirke.

Kad se prije dvije godine pojavila knjiga pjesama Marice Hasan "V srce sam te dela", samo malobrojnima je bilo jasno da će nas pjesnikinja obradovati još bogatijim i zrelijim ostvarenjima u vrlo kratkom razdoblju. U toj je zbirci riječ  o pjesničkim  slikama Podravine i Đurđevca, cvijeća i ljubavi, ali i djetinjim uspomenama iz "Naše vulice". Knjiga je, dakako, napisana na kajkavštini, baš ka o i druga zbirka poezije s naslovom "Ljubav čez stiove". Kako smatra autor predgovora, ovdje je ciklus ljubavnih pjesama najbogatiji, ali nisu zaboravljeni ni stihovi o zavičaju i dječjim nestašlucima, zatim o svecima i svetkovinama i drugim motivima. Konačno, u već prepoznatljivom stilu, u ovoj najobimnijoj zbirci pjesama, čitatelj može još snažnije doživjeti čulnost i zvučnost kajkavskog izričaja, koji još jače i upečatljivije izražava svaki dodir, pokret ruke, znojno tijelo, krhotinu podravske stvarnosti, čežnju i bol.

Najintenzivnija, najsretnija i najvrjednija su maričina sjećanja ljubavi, jer svijet ne zaboravlja i duboko u sebi nosi proživljene trenutke ljubavi prema muškarcu, kao dio ljubavi prema čovjeku, djeci, obitelji, prema zemlji, domovini i svojoj rodnoj Podravini. Kada slušate glas i poeziju Marice Hasan, i u vama se nešto pokreće, javljaju se slike prepoznavanja, vlastita siječanja, osjećaja i slutnji. Polako spoznajete da komunicirate s osobom koja ima izuzetnu volju, koja je sanjar, ali s realnim ciljevima; koja vjeruje u sebe i svoj plod u obliku poezije, što ga želi ostaviti svojim prijateljima, obitelji i rodnom kraju, ukoričenog za vječnost. U svojim pjesmama se Marica razotkriva kao osoba koja mnogo toga zapaža i vidi u životu, koja je mnogo toga proživjela, koja piše poeziju da bi ogoljela sebe, svoju dušu. Glas je to iskren koji govori o ljubavima, porazima, svojim nadanjima i stremljenjima.       
                               
(Iz recenzije jedne od njenih knjiga)

Marica je i danas živahna i vesela osoba iako u ruci drži češće iglu i konac nego mikrofon ili olovku i papir, što je rezultiralo mnogobrojnim slikama na platnu s motivima podravskog kraja. Moja su vam vrata uvijek otvorena. Dođite i pogledajte rekla nam je Marica na rastanku. Hvala ti Marice na pjesmama, iskrenoj ispovijesti, podacima i dokumentima! (I toploj kavi.)

Danas nastupa samostalno diljem Hrvatske. Bila je i u Zagrebu u dvorani Vatroslav Lisinki gdje je pjevala kao gošća Tomislava Ivčića te na proslavi 83. rođendana Blaža Lengera u Podravskim Sesvetama 2003., na Picokijadama i HTV-u u emisiji Lijepon našom te na raznim izložbama slikarskih i ručnih radova.
 

 

https://www.youtube.com/user/Kratkopisi/videos 

 

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 


Stranice o pučkim narodnim sastavima, skupinama, partijama, društvima i svima ostalima koji su djelovali ili djeluju u cilju očuvanja napjeva, pjesama, običaja i tradicije svoga kajkavskoga kraja.
 

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca
Glazbeni sastavi iz  Podravskih Sesveta
Kajkavska  kulturna  muzička  baština
Podravski narodni glazbeni sastavi
 

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o
 Podravskim Sesvetama!

Computer design and copyright
©1998. - 2022
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Computer design and copyright ©1998. - 2022.