neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______

_____________________
 

  "Markovice" - narodni ansambl

 

  Narodni ansambl Markovice iz Đurđevca osnovan je 1960 godine. Osnovao ga je Ivan Bobovčan Josipov, rođen 1931 godine, violinista i kantautor. Ansambl je ime dobio po njegovom djedu Markovica Martinu iz Đurđevca.
   Ansambl je bio vrlo popularan u razdoblju od 1960. do 1984. godine, na čitavom podravskom području, a i šire, nakon što  su  snimili gramofonsku ploču.
Najviše su svirali na svadbama i zabavama,  a nastupali su na različitim priredbama i ostalim veselicama.
   Članovi ansambla bili su: Bobovčan Ivan 1. violina, Križanić Andrija 2. violina, Njegovec Stjepan 2. violina, kasnije Luka Seleš 2. violina, Zobunđija Đuro cimbal, Špoljarić Branko bugarija, Patačko Antun bajs.


Podaci: Bobovčan Ivan, Đurđevac
Prikupio: Josip Jurinjak, 2008.

 

Snimaju svoju prvu ploču EPY 4131 30.12.1968. godine s pjesmama:
1. Pjesma za vjenčan dan (Ivan Bobovčan)  2. Djevojka pjesme pjevala (narodna-tekst:Ivan Bobovčan)
3. Pjesme pjevam iz svog rodnog kraja (Ivan Bobovčan)  4. Svatovska polka (narodna)
Pjevaju: Branko Špoljarić i Andrija Križanić

"  U glazbenoj povijesti Podravine ta je godina (1960.) važna jer je osnovan Narodni ansambl „Markovice“. I taj je sastav ponikao u krilu đurđevačke „Sloge“. Osnovao ga je Ivan Bobovčan Josipov, rođen 1931. godine u Đurđevcu, a ime je dobio po Martinu Markovici, Ivanovom djedu, također, rođenom Picoku. Popularnost ansambla bila je neupitna na području Podravine, ali se prelijevala i dalje. Naročito kad je sastav u Jugotonu, 30. Prosinca 1968., snimio svoju jedinu gramofonsku ploču.
   Na njoj su bile četiri pjesme: Pjesma za vjenčan dan (Ivan Bobovčan), Djevojka pjesme pjevala (narodna; tekst Ivan Bobovčan), Pjesme pjevam iz svog rodnog kraja (Ivan Bobovčan) i Svatovska polka (narodna). Očito je upravo) Ivan Bobovčan bio pokretačka snaga cijelog projekta. On je svirao prvu violinu, druge violine svirali su Andija Križanić i Stjepan Njegovec.
  To je ujedno bila i posebnost ovog sastava – tri violine. Na jednu od njih doći će nešto kasnije Luka Seleš. Cimbulaš je bio Đuro Zobunđija, bugariju je svirao Branko Špoljarić, a Antun Patačko bio je na bajzu.
  To je sastav koji je svirao materijal za gramofonsku ploču. Međutim, Luka Seleš prisjeća se grupe u kojoj je i on svirao. Kao vođu sastava spominje Ivana Bobovca i sebe na drugoj violini, ali, prema njegovim sjećanjima, prvi brač je svirao Franjo Dokić, drugi brač Josip Ređep Jacata, bugarista je bio Martin Pavec, a kao bajzare spominje dvojicu: Ignaca Patačka - Starog i njegovog sina Martina Patačkog. Naime, Ignac je već bio dosta star, pa je znao pozvati svojeg sina Martina da gleda i uči. Ovaj bi se koji put najeo s glazbenicima i popio koju kupicu, a otac ga je sve češće ubacivao i u sastav. Rekao bi: „Sad si se nafčil, sad moreš svirati mesto mene!“  Po podacima što smo ih uspjeli pronaći „Markovice“ su bili aktivni sve do 1984. godine, ali to nije posve sigurno. Naime, u jednom trenutku, Markovice (dio članova) stopile su se s novigradskim „Korenićima“, tako da je teško pratiti prelaske pojedinih glazbenika iz jednog sastava u drugi, kao i točno vrijeme promjena imena sastava.
  Za glazbenike se nažalost nisu vodile „matične knjige“, živih svjedoka danas je svakim danom sve manje, njihova sjećanja su sve varljivija pa je teško rekonstruirati događaje na podravskoj glazbenoj sceni prošlog stoljeća. No, neke činjenice su sasvim bjelodane."
                                        Isječak iz zapisa Vjekoslava Prvčića o Starim podravskim mužikašima.
Napomena:
Stranice se stalno nadopunjuju novim podacima. Zahvaljujemo svima na suradnji i ustupljenim podacima i dokumentima.
                  Podaci na stranicama su sjećanja izvornih sudionika te podaci s dostupnih izvornih dokumenata. Ukoliko smatrate da neke od podataka  treba promijeniti ili nešto  dodati, javite nam se! Vrlo rado ćemo objaviti sve nove podatke i fotografije do kojih budemo došli. Hvala!

 

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 

 

 

 

The purpose of these WEB pages is to save all musician achievments of its villagers of Podravina and to show them to the whole world as a way of remembrance of  those who are gone and for today´s generation to take a pride in them and to be an example for coming generations.
..................................................................................

 
Glazbeni sastavi iz Podravskih Sesveta

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca

Kajkavska kulturna muzička baština

Stari narodni glazbeni sastavi iz:

Podravine Zagorja Prigorja Moslavine Posavine Pokuplja Međimurja

Na adresi  
http://www.youtube.com/user/Kratkopisi
možete pogledati originalne video snimke o ljudima, životu, pjesmi, plesu i narodnim običajima Podravskih Sesveta i Podravine,
sesvećicama i sesvečanima, njihovim ljubavima i htijenjima.

Computer design and copyright ©1998. - 2022.