neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______


 

_____________________
 

  Ansambl Perice Lulića

 

  Ansambl ''Perice Lulića'' iz Virovitice, osnovan je 1971. godine. Osnovao ga je Perica Lulić, harmonikaš i vokalni solista koji je bio voditelj ansambla. Ansambl je bio vrlo popularni u razdoblju od 1971. do 1983. godine, na čitavom podravskom, virovitičkom i požeškom području, a i šire, kada su i snimili svoje dvije gramofonske ploče.

  Za Pericu Lulića, koji je po prirodi pedantan i uredan čovjek, svaka neprofesionalnost predstavljala je pravu muku. Za njega je glazba bila hraniteljica, jer se sve do 1971. godine nikako nije uspijevao za stalno zaposliti.
 
U virovitičkom kraju sedamdesetih godina 20. Stoljeća bio je izuzetno popularan Ansambl Perice Lulića. Lulić je rođen 21. veljače 1933. Godine u Špišić Bukovici. Roditelji su mu bili poljoprivrednici porijeklom iz Like. Već kao dijete, mali se Perica počeo zanimati za tamburicu samicu. U Špišić Bukovici postojala je Seljačka sloga od čijih članova je dobio prve poduke na bisernici. Bio je nadaren, odličan sluhist, pa mu je otac prodao kravu i kupio harmoniku „dugmetaru“. S njim smo razgovarali 24. studenoga 2010. u njegovoj kući u Virovitici. Prisjetio se svojeg djetinjstva i kako u ono vrijeme nije bilo radija niti televizije, pa je onaj tko je znao svirati neki instrument bio vrlo popularan. Čim bi zasvirao, skupila bi se cijela ulica. To mu je kao mladiću jako godilo. U to vrijeme već je savladao osnove harmonike, pa je s nekim kolegama povremeno svirao po okolnim selima na manjim seoskim veselicama ili privatnim proslavama. U Bušetini je naišao na neke dečke koji su imali sastav s dvije violine, bračom i bugarijom. Čuli su ga kako svira harmoniku, a njima je u sastavu bio potreban baš taj instrument jer bi tako znatno proširili repertoar.
 „Uhvatili me, dođi mali vamo, jeli bi ti htio s nama svirat? Budeš došao k nama na probu, a mene ufatila neka trema. Vidim, ovaj što svira brač, tako reći ‹govori› na žice, a što ću ja s njima svirat, nemam pojma za njihov nivo. Pitam se što ću ja tu? Strah me. Veli on meni, ajde dođi! Daj nam C! A ja ne mogu naći, ne znam. Ali me oni više ne puštaju, ja treniram po cijeli dan. Počeli mi svirati svatove, zabave… Ja iz Bušetine ne dolazim kući po tjedan dana. Ali zaradio sam novaca…“

Nakon izvjesnog vremena, Lulić je promijenio sastav. Sastavi su se relativno brzo raspadali i od dijela istih glazbenika formirali novi. Svi glazbenici nisu jednako ozbiljno shvaćali svoj posao. Neki su bili na razini amaterskog šlamperaja. Bilo im je stalo tek do dobrog društva, jela i pića i da zarade nešto, onako usput. Većina ih je bila stalno zaposlena pa si nisu mogli priuštiti još i profesionalni angažman u glazbi. Neki su bili aljkavi, lijeni, nisu htjeli vježbati, a gažu bi odradili tek da zadovolje formu i uzmu novac.  Time bi štetili ostalim momcima iz sastava.  Kao u svakom estradnom poslu trebalo je održavati barem kakav-takav profesionalni odnos prema publici, a to često neki od sudionika nisu bili u stanju. Sve su to bili razlozi čestih razilazaka, ali i novih spajanja veselih glazbeničkih družina.

 Za Pericu Lulića, koji je po prirodi pedantan i uredan čovjek, svaka neprofesionalnost predstavljala je pravu muku. Za njega je glazba bila hraniteljica, jer se sve do 1971. godine nikako nije uspijevao za stalno zaposliti. Ali, ta 1971. njemu je donijela dobre promjene. Osnovao je vlastiti sastav, u kojem je on bio šef i po njemu se zvao. Konačno se, uz malu pomoć prijatelja, uspio zaposliti u virovitičkoj tiskari. Kako je bio vrlo vrijedan i k tome odličan organizator, ubrzo je postizao dobre rezultate u jednom i u drugom poslu. Ansambl Perice Lulića ubrzo je postao poznat diljem Podravine, ali i u požeškom kraju. Njegovi članovi imali su vrlo širok repertoar tada popularnih narodnih, meksičkih, bosanskih i domaćih melodija. To je sastavu donosilo mnogobrojne angažmane za svadbe, zabave, proslave. Sastav je djelovao sve do 1983. godine. Svi ovi ljudi nisu istovremeno svirali u sastavu. Tijekom godina njegovog djelovanja oni su se mijenjali, a isto tako mijenjali su se i instrumenti. U ranoj fazi bili su to više akustički instrumenti, a kako je ansambl trajao, dolazili su u modu sve više električni instrumenti, pojačala, mikrofoni…

 Prvu svoju ploču broj SY 23339 snimio je 30.05.1978. godine s pjesmama:
Kad bi se vratila meni (F.Šuvak-P.Lulić),  Nek uživa tko god može (narodna-tekst:P.Lulić)

Članovi sastava bili su:
Perica Lulić harmonika, Mato Perić orgulje i harmonika, Franjo Šuvak bas gitara i violina, Josip Perković Joki solo gitara,
 Josip Đureš Joco bas, Mladen Blažević harmonika, Tomislav Zidarić Šota gitara, Tomislav Lučić bugarija,
 Josip Krznarić bas gitara
i Ivo Cik violina.

Drugu svoju ploču broj SY 23626 snimio je 28.01.1980. godine s  pjesmama:
Da li me voliš (V.Smiljanić-M.Cvrk-M.Gavrilović), Raspleti kose (M.Cvrk-arr.M.Gavrilović)

 Gospodin Perica već se pedesetak godina bavi pčelarstvom, uzgaja ovce, a i danas u sedamdesetosmoj još zida do jedan u noći, kaže njegova supruga. Kao glazbenik zarađivao je odlično. Za jednu subotu zaradio bi po tri svoje mjesečne tiskarske plaće, kako sam kaže. No, glazba je tražila stanovite žrtve. Na svadbi u Grabrovnici penjali su se na orah, u Špišić Bukovici ulazili su u vodu potoka, jer je tako zahtijevao gazda koji bi ih nakon toga obasipao novcem. Sve za dobar štimung i životno veselje, smije se Lulić."
Korišteni dijelovi teksta iz djela Vjekoslava Prvčića "Stari podravski mužikaši", Perica Lulić osobno, dostupni drugi originalni dokumenti.
 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 


Stranice o pučkim narodnim sastavima, skupinama, partijama, društvima i svima ostalima koji su djelovali ili djeluju u cilju očuvanja napjeva, pjesama, običaja i tradicije svoga kajkavskoga kraja.
 

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca
Glazbeni sastavi iz  Podravskih Sesveta
Kajkavska  kulturna  muzička  baština
Podravski narodni glazbeni sastavi
 

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o
 Podravskim Sesvetama!

Computer design and copyright
©1998. - 2022
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Computer design and copyright ©1998. - 2022.