neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______

_____________________
 

  Željko Kos - izrada tamburaških instrumenata

 

 "Sve je počelo 1954. godine s mojim ocem, stolarskim majstorom Tomom Kosom, koji se samoinicijativno i samouko upustio u izradu tamburica. Bio je talentiran, zainteresiran i upornim radom svladao je umijeće izrade tamburica, uspio im udahnuti dušu i postao poznati glazbalar. Moj je otac svoje sinove, Slavka i mene, uputio u tajne zanata i obojica smo šegrtovali u njegovoj radionici, položili pomoćničke, a onda i majstorske ispite stolarske struke i ispite za majstore glazbalare. Sve smo vrijeme radili s ocem u njegovoj radionici, a posla je bilo za sve jer su narudžbe neprekidno pristizale. Prolazile su godine, otac se razbolio i 1978. godine otišao "s onu stranu rijeke". Vođenje radionice preuzeo je stariji brat, Slavko, ali kratko, do 1984., a onda se i on pridružio ocu. U radionici sam ostao sam. Izrađivao sam glazbala najviše po narudžbama i obavljao popravke" - rekao nam je majstor glazbalar Željko Kos, danas u mirovini.

 Od skromnog majstora teško je  saznati za koga je izrađivao glazbala, ali od brojnih njegovih prijatelja doznajemo da ih je pravio za naša najpoznatija imena tamburaške glazbe, ali i za glazbenike diljem svijeta. Pamti da je dvije tambure izradio za Janiku Balaša.

 "U tamburaškoj glazbi postoji više sistema. Jedno se vrijeme puno radio 'Jankovićev sistem' troglasja, po istaknutom zagrebačkom profesoru Slavku Jankoviću. Izrađivao sam tambure koristeći 'srijemski sistem'. Prije 'srijemskog' bio je 'Farkašev sistem'. Poslije 'Jankovićeva sistema' u modu je došao četveroglasni 'G sistem'. Na kraju njegovao se 'A sistem' ili 'E srijemski sistem'. Svaki je instrument bio ugođen po želji naručitelja. Iz moje radionice izlazile su bisernice, bračevi, bugarije, bas, čelo i treći brač. Sva su se tambure razlikovale jedna od druge, što je specifičnost glazbalarskog zanata"- otkriva nam ponešto od svog umijeća majstor Željko.
 
"Radili smo za domaće i inozemno tržište. Plasirali smo tambure u SAD, za gradišćanske Hrvate u Austriji i drugdje gdje žive Hrvati. Bile su to narudžbe u kompletu za cijele orkestre, a bilo je i pojedinačno naručenih instrumenata" - priča Željko, koji je vrstan glazbenik i svira na svim vrstama tamburaških glazbala.

  S kolegama je odsvirao brojne koncerte po kojima su poznati pitomački kraj i Podravina. Kao svirač, od 1960. do 1995. godine bio je aktivan član tamburaškog orkestra Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva Sloga Pitomača. Sadašnji članovi orkestra HPGD-a još dobrim dijelom sviraju na glazbalima iz Kosove radionice. Naručio ih je još učitelj Luka Hrvatić, tada zadužen za kulturu u Pitomači, zaslužan za njegovanje tamburaške glazbe, ali i za otvaranje muzeja u rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici, koja će 2018. godine slaviti dvjestotu godišnjicu pjesnikova rođenja. HPGD Sloga prošle je godine obilježlo 90 godina djelovanja. Priznanje je tom prigodom primio i Željko. Na proslavi visoke obljetnice, uz ostalo, zahvalili su mu na obnovljenoj tamburici gospođe Ciglenec, tetke Drage Britvića.
  Koliko je iz naše radionice plasirano instrumenata na tržište u proteklih 50 godina nismo evidentirali, ali znam da mnoge od njih još sviraju u rukama dobrih glazbenika - kaže Željko. Veseli se svakom festivalu za Vidovo i raduje posjetu prijatelja Jerryja Grcevicha, rođenog u SAD-u, no koji govori hrvatski jer mu je majka rodom iz Podravine, a sa svojim tamburašima u Americi svira na tamburicama izrađenima u Kosovoj radionici.
  Za izradu glazbala Željko je koristio drvene materijale, od kojih se većina morala prirodno sušiti deset, a neki i dvadeset godina. Najteže je, rekao je, napraviti bas. Za njega treba najviše odgovarajućeg materijala, a za izradu jednog basa trebalo mu je i desetak dana pa je bas i jedan od najskupljih instrumenata. Umijeće je rasvirati i uglazbiti drvo i žice, a cijene su bile
 primjerene uloženom materijalu i radu. (razgovor i podaci iz 2016.)
Napomena:
Stranice se stalno nadopunjuju novim podacima. Zahvaljujemo svima na suradnji i ustupljenim podacima i dokumentima.
                  Podaci na stranicama su sjećanja izvornih sudionika te podaci s dostupnih izvornih dokumenata. Ukoliko smatrate da neke od podataka  treba promijeniti ili nešto dodati, javite nam se! Vrlo rado ćemo objaviti sve nove podatke i fotografije do kojih budemo došli. Hvala!

 

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 

 

 

 

 

 

The purpose of these WEB pages is to save all musician achievments of its villagers of Podravina and to show them to the whole world as a way of remembrance of  those who are gone and for today´s generation to take a pride in them and to be an example for coming generations.
..................................................................................

 
Glazbeni sastavi iz Podravskih Sesveta

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca

Kajkavska kulturna muzička baština

Stari narodni glazbeni sastavi iz:

Podravine Zagorja Prigorja Moslavine Posavine Pokuplja Međimurja

Na adresi  
http://www.youtube.com/user/Kratkopisi
možete pogledati originalne video snimke o ljudima, životu, pjesmi, plesu i narodnim običajima Podravskih Sesveta i Podravine,
sesvećicama i sesvečanima, njihovim ljubavima i htijenjima.

Computer design and copyright ©1998. - 2022.