neslužbene stranice o Podravskim Sesvetama

Kajkavska muzička baština

______

_____________________
 

  Tamburaški sastav Franceki

 

  Počeci Tamburaškog sastava Franceki vode nas u daleku 1935. godinu, gdje su pod nazivom  ''Graničari'' počeli svirati po podravskim veselicama i svadbama, pod vodstvom Franje Pašice (rođ. 1919). Kroz godine mjenjaju se članovi sastava i  njegovi nazivi. Tako je tek 1953. godine formirano društvo u sastavu: Franjo Grotić, Franjo Pašica, Franjo Težak, Franjo Benotić, Antun Pobi i Ivan Kovačić, koji će u tom sastavu snimiti sve tri ploče u Jugotonu. Tada još uvijek nemaju službeni naziv sastava jer se u to vrijeme to nije ni prakticiralo. Jedino važno bilo je da je sastav formiran i da je počeo s radom. Svirka, druženje i zabava bili su njihove glavne preokupacije. Zanimljivo je spomenuti kako je naziv sastava Franceki nastao na snimanju prve ploče 1969. godine. Kad su ih u studiju pitali kako se sastav zove, nisu imali spreman odgovor. Budući da se većina u sastavu zvala Franjo, Franjo Grotić je predložio da se zovu Franceki, a ostali su se složili.

 Jedini su narodni sastav iz Prekodravlja koji je snimio tri svoje ploče. Za to je zaslužan Vlado Pobi, glavni i odgovorni urednik radio-stanice Gola, koji je snimke sastava slao u tadašnji Jugoton.
 
Sastav je zadnji put svirao na seoskoj zabavi za staru 1973. godinu. nakon punih 20 godina sviranja u nepromijenjenom sastavu, što nijednom drugom glazbenom sastavu iz Podfravine nije uspjelo, čak i poznatim Lengerima.
 

Članovi sastava bili su: Franjo Pašica – bisernica 2, vokal 2,   Franjo Grotić brač 1, vokal 1 Ivan Kovačić bisernica 1, Antun Pobi - bajs, Franjo Benotić - beglajt
Franjo Težak – brač 2, Franjo Vujče vokal, Maca Pobi - vokal

Prvu svoju ploču broj: SY 1337 snimili su
03.03 1969. godine s pjesmama:
Šuster Pepić - nar. ,  Šta će mi život - narodna
Pjevaju: Franjo Grotić i Franjo Pašic

 

 Instrumenti na kojima su članovi tamburaškog sastava Franceki svirali, pripadaju skupini farkaš sustava,čiji su pragovi na vratu instrumenta razmješteni kao tipke na klaviru; donji red s dvije žice predstavlja bijele tipke u durskoj ljestvici, a gornji red crne tipke u pentatonici. vakav sustav bio je pogodan za amatersko, odnosno hobističko sviranje gdje nije potrebno poznavanje nota, već se i čovjek s imalo sluha mogao oprobati u muziciranju. Svaki instrument ima po četiri žice koje se, kod bisernice i brača štimaju po dvije na jedan ton.

Drugu svoju ploču broj: SY 1444 snimili su 03.12 1969. godine s pjesmama:
Razbila se čaša - autor T.Kirchner muzika F.Markusch,    U ranu zoru – narodna
Pjevaju: Franjo Grotić i Franjo Pašica

 

Pjesme koje su Franceki snimili na gramofonske ploče vrlo su jednostavne, kao uostalom i ostale pjesme koje su izvodili, i oni i drugi tadašnji seoski sastavi. Od svih pjesama koje su snimili, jedino pjesma "Razbila se čaša" ima poznate autore teksta i glazbe. Pjesme naslov dobile po prvim stihovima, što je karakteristika izvornih narodnih pjesama. Glazba i tekstovi su jednostavni, kitice kratke, svega dva do četiri stiha, ali ih ima puno.

Treću svoju ploču broj: SY 1669 snimili su 18.01 1971. godine s pjesmama:
Labud se kupa - narodna,   Tri male seke - godine narodna
Pjevaju: Franjo Grotić i Franjo Pašica

  

 Iako nisu bili notno pismeni, u svom repertoaru imali su više od tristo pjesama koje su izvodili. Svirali su po sluhu, a jedino je Franjo Grotić, već nakon dva slušanja mogao odsvirati i otpjevati preslušanu skladbu. Pašicuje svirati učio otac Martin, kojeg je notno opismenio golski učitelj Luka Rotkvić. Zajedno s mjesnim župnikom Stjepanom Malecom. Kako su godine prolazile, sastav je bio sve popularniji, tako da su sviralii u mjestima na drugoj obali Drave, na nekoliko svatova u Peterancu i drugim mjestima. Sudjelovali su i na snimanju dokumentarnog filma Francuske televizije o svjetski poznatom slikaru iz Gole Ivanu Večenaju, 1973. godine, kad su mu svirajući i pjevajući narodne pjesme, došli konjskom zapregom Ivana Bobovca. Često su gostovali na radio-stanici Gola na poziv Vlade Pobija, glavnog i odgovornog urednika radio-stanice, koji je uočio njihov talent i priliku za uspjeh.

 Franceki su jedan od sastava koji su uspjeli, ne samo prenositi narodne pjesme na društva koja su djelovala u to vrijeme ili poslije njih,već su jedan dio pjesama uspjeli i snimiti na nosač zvuka i tako sačuvati od zaborava. Snimanje ploča, u vrijeme kada mnogi drugi ansambli i sastavi podravskog melosa snimaju svoje, baca na Franceke drugačije svjetlo, stoga su neizostavni kamenčić mozaika narodne glazbe tog vremena na ovim prostorima. Za to im treba odati priznanje jer, osim što su svirali, oni su i živjeli za mužiku.

 

 Blaž Lenger
 NA Blaža Lengera
 Marica Hasan
 Dragan Vlajnić
 Franjo Barić
 Vladimir Smiljanić
 Ivica Lazarus
 Branko Sabolović
 Mato Pintar  i 4 nevidljiva
 DUDEK i mužikaši
 Mariška band
 Kos - izrada instrumenata
 NA Belobrki
 NA Bilogorci
 NA Brankići
 NA (Ređepi) Korenići
 NA Hegedušić-Galeković
 NA Podravci
 NA Veseli Podravci
 Ansambl Novi veseli Podravci
 NA Braće Gašparića
 NA Markovice
 NA Radio Podravine
 NA Rabađije
 NA Vlahovići
 NA Steve Dijaka
 NA Franje Šuvaka
 DA Habeki
 TS Franceki
 TS Dangube
 TS Sinovi Podravine
 TS Podravci
 Grupa Kap na kap
 Grupa X
 Grupa 4X
 Grupa Maestral
 Ansambl  Perice Lulića
 Ansambl Tajna
 Ansambl  Vladimira Smiljanića
 VIS Condori
 VIS Plamteće zvijezde
 VIS Mladi
 GS Podravski mužikaši
 GS Moravci
 GS Burulici
 GS Pupelićani
 GS Pet mladih
 GS Pacuri
 MS Križanići
 MS Šanteki
 MS Tomice Rengela
 MS iz Kozarevca
 MS iz Ferdinandovca
 MS iz Kloštra P.
 MS iz Đurđevca
NO Križovljan
 


Stranice o pučkim narodnim sastavima, skupinama, partijama, društvima i svima ostalima koji su djelovali ili djeluju u cilju očuvanja napjeva, pjesama, običaja i tradicije svoga kajkavskoga kraja.
 

Narodni glazbeni sastavi iz Draganca
Glazbeni sastavi iz  Podravskih Sesveta
Kajkavska  kulturna  muzička  baština
Podravski narodni glazbeni sastavi
 

Neslužbene, znanstveno-obrazovne i informativne stranice o
 Podravskim Sesvetama!

Computer design and copyright
©1998. - 2022
.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Computer design and copyright ©1998. - 2022.